Dva góly za pár minut a penalty. Bronz má Vysočina po senzačním závěru!

0

Seběhly se, chytily se za ruce a sklouzly se po trávníku směrem k hlasitým fanouškům. S rodiči, kamarády i s dalšími členy výpravy si nadšeně plácaly do dlaní, jejich radost nebrala konce. Fotbalistky Vysočiny získaly na Olympiádě dětí a mládeže bronz po infarktovém závěru. Během čtyř minut dorovnaly proti Moravskoslezskému kraji dvougólovou ztrátu a následně ovládly penaltový rozstřel, i když i v něm dotahovaly.

 

První den odjezd do Liberce a slavnostní zahájení

Dívčí fotbalové mužstvo výběru Vysočiny WU14 se zúčastnilo olympiády dětí a mládeže, které uspořádal liberecký kraj. Po dlouhé tříhodinové cestě se výběr dívek dostal na koleje technické univerzity Liberec, kde byly všechny výpravy ubytovány. Po ubytování následoval přesun do Home Credit arény, kde bylo na programu slavnostní zahájení. Laserová show, mexické vlny, koncert skupiny Sebastian, to vše zanechalo v dívkách velké zážitky. Večerní přesun na koleje a očekávání prvního hracího dne byl s nedočkavostí vyhlížen jak hráčkami, tak i trenéry.

 

Druhý den zranění a gól z půlky hřiště

Turnaj dívek byl rozdělen do dvou skupin po sedmi krajích a po odehrání šesti kol se utkaly týmy z obou skupin proti sobě o konečné umístění. Výkop našeho prvního zápasu byl hodinu po poledni. Celou skupinu jsme odehráli v Jablonci v místní části Mšeno. Hned v prvním zápase nás čekal Středočeský kraj. Po výborném úvodu jsme soupeře zaskočili dvěma góly a zápas dovedli do pro nás překvapivého vítězství 3:1. Bohužel stínem utkání bylo zranění jedné z opor týmu Máji Zikmundové, která poté musela dokončila turnaj s berlemi v rukou.

 

Druhý zápas dne jsme proti Olomouckému kraji dvakrát dotahovali a v poslední vteřině dokonce vyrovnali. Soupeř ale ještě stihl přímo z výkopu z půlky hřiště přehodit naši brankářku a rozhodl o výhře 3:2. První den tak skončil s rozpaky, ale dokonce turnaje zbývalo ještě mnoho dramatických chvil.

 

Třetí den a šest zasloužených bodů

Druhý hrací den již holky začaly pociťovat únavu z velkých veder, které po celou olympiádu panovaly. Navíc se přidala menší zranění dalších hráček, ale vidina dobrého výsledku hnala všechny dopředu a nechala zapomenout na drobné oděrky a modřiny. Po výborném výkonu jsme zdolali Jihočeský kraj 4:3, když soupeř v závěru jen dvěma góly snížil naše vedení.

 

Další zápas proti Královehradeckému kraji byl opět dramatický a veden ve velké bojovnosti a touze po vítězství. Výhra 2:1 byla opět zasloužená a tak mohla přijít na závěr dne velká děkovačka pro rodiče a fanoušky. Rázem jsme se ocitli v pozici favorita skupiny a poslední den nás čekal ve skrytu duše i boj o finále! Tento den si holky ještě udělaly výlet do Liberce, kde byly fandit našemu týmu kluků, kde Vysočina po mohutném fandění uhrála bod za remízu s Královehradeckým krajem. Velmi náročný den a návrat na koleje v osm hodin večer byl podpořen šesti body a proto panovala v našem táboře velmi uvolněná atmosféra.

 

Čtvrtý den smrtící vedro a smolná prohra

Třetí hrací den byl pro holky opravdovým bombónkem. Ve čtyřiceti stupňovém rekordním vedru nás čekaly zápasy v rychlém sledu hodinu před polednem a hodinu po jeho uplynutí. Hned první zápas proti Praze měl rozhodnout, jestli se podíváme do vysněného finále. První poločas byl vyrovnaný a žádnou branku nepřinesl na žádné straně. Ale přeci jen se naše trpělivost ve druhém poločase vyplatila a po vedoucí brance nás zažehla mohutná vlna euforie. Do konce zápasu ale zbývalo patnáct minut a bohužel soupeř dvěma slepenými góly obrátil vývoj zápasu ve svůj prospěch.

 

Naše zraky se tak dívaly směrem k zápasu s Karlovarským krajem. Ten ještě v turnaji nebodoval a tak úkol byl jasný, soupeře nepodcenit. Výhra nad západočechy nás posílala do souboje o vysněné bronzové medaile, prohra nás mohla poslat k duelu o deváté místo. Na to ale nechtěl nikdo ani pomyslet! Holky opět ukázaly ve velkém vedru charakter a vydolovaly zbytky sil a svého soupeře rozdrtily 7:0. Souboj o medaile se tak stal realitou a už jsme se všichni těšili a nemohli se dočkat druhého dne. Ze Mšena holky opět vyrazily fandilt klukům, kteří vyhráli nad Karlovarským krajem 5:0, a tak si všichni společně mohli zakřičet vítězný pokřik. Kluci z výběru Vysočiny nakonec obsadili na olympijském turnaji pěkné páté místo.

 

 

Pátý den medailový sen a slavnostní zakončení

Hodinu po poledni nás čekal ve čtvrtek souboj o medaile, holky byly hodně nervózní, vždyť takový důležitý zápas si zahrají třeba jednou za život.

 

Reportáž z utkání o třetí místo:

Vysočina - Moravskoslezský kraj 2:2(0:2) na penalty 2:1

„Je to fantazie,“ radovala se obránkyně Lucie Bendová. „Pořád nemůžu uvěřit, že se tohle stalo,“ přidala se brankářka Martina Mandelíková.

První jmenovaná už dnes patří do kádru reprezentace do 15 let, jako velkou naději si ji před časem vyhlédla pražská Slavia. Druhá, na klubové úrovni brankářka Pardubic, zase vzhlíží ke slávistické a reprezentační jedničce Barboře Votíkové. A obě se na úžasném finiši výrazně podílely.

 

Bendová, jež se v průběhu zápasu posunula z obrany do zálohy, zavelela k obratu pět minut před koncem. Když nevyšly kolmé přihrávky za obranu, po nichž zklamaně rozhodila rukama, vyměnila si míč se spoluhráčkami a z hranice pokutového území vypálila tvrdě pod břevno. Zápas, který by leckdo považoval za rozhodnutý, získal nový náboj. A minutu a půl před koncem se zamotal ještě víc: Vysočina srovnala na 2:2 a šlo se na penalty.

 

V nich se zase blýskla Mandelíková. Inkasovala jen v první sérii, když nedosáhla na utaženou střelu po levé ruce. Dál už byla stoprocentní. Přízemní i polovysoké střely ale kryla skvěle, pokus moravskoslezské brankářky, která kopala v páté sérii, zase branku minul. „Ale nebylo jednoduché se stoprocentně koncentrovat, zvlášť po tak hektickém konci zápasu,“ líčila. „A ty penalty byly dlouhé.“

Rozstřel se protáhl do šesté série. V ní se zase Mandelíková pohotově vrhla po pravé ruce a její spoluhráčka pak proměněnou penaltou rozhodla.

 

„I když to bylo pět minut před koncem 0:2, nepřestávali jsme věřit. Věděli jsme, že dokud rozhodčí neodpíská konec, hraje se dál,“ říkal trenér Martin Macháček. „Za bronzovou medaili jsem moc rád, protože holky celý turnaj podávaly perfektní bojovný týmový výkon. Jsem rád, že to vyšlo aspoň na ty penalty.“

 

Jeho svěřenkyně se totiž dostaly do problémů už v prvním poločase, kdy dvakrát inkasovaly. Samy si vypracovaly několik slibných možností, gól ale ne a ne přijít. A tak přišly změny. „Řekli jsme si o poločase, že máme 25 minut na to, abychom s tím něco udělali a holky to podle mě do posledního detailu splnily,“ dodal kouč, který jiné posunul právě Bendovou z obrany do středu pole. Sama uznala: „Hrálo se mi tam určitě líp, a myslím, že jsme byli posléze v závěru zápasu více ofenzivní.“

 

Když bylo po zápase, se spoluhráčkami obešly poražené soupeřky, objaly je, poplácaly. Dobře věděly: nebýt závěrečného finiše, měly by v očích slzy samy.

 

Závěrečné slavnostní zakončení v liberecké Home Credit aréně, kde to vše v neděli začalo bylo po pěti dnech pro holky velkou satisfakcí. Za dřinu, která vedla až na stupně vítězů, za nezmírnou bojovnost. Oděrky, kopance, modřiny, to všechno si odnesly, aby mohly jako jediný kolektivní sport Vysočiny pověsit na krk bronzové medaile. V našich srdcích jsou však všechny holky zlaté!

 

Šestý den a cesta domů

V pátek ráno následovala cesta za svými nejbližšími, kteří sledovali bronzovou cestu ze svých domovů. Šest dní na které budou všechny holky jistě jednou vzpomínat.

 

Bronzové medaile vybojovali:

 

Martina Mandelíková - Hamry nad Sázavou

Lucie Mladá - Velké Meziříčí

Lucie Bendová - Velké Meziříčí

Veronika Hlaváčová - Nové Město na Moravě

Barbora Plevová - Ždírec n.D.

Nela Juřičková - Měřín

Markéta Zikmundová - Moravec

Barbora Jarošová - Nedvědice

Nikola Ledvinková - Vilémov

Aneta Brychtová - Brtnice

Simona Krejčová - Hamry nad Sázavou

Andrea Ležáková - Jemnicko

Petra Chalupníková - Věžnice

Johanka Pauzarová - Polná

 

Trenéři:

Martin Macháček - Nové Dvory 

Petr Procházka - Žďár nad Sázavou 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou