Bratr Josefa Hušbauera je po napadení během zápasu nadále v nemocnici. Bylo to brutální, kroutí hlavou ve Hvozdnici

0

Následky napadení Jana Hušbauera, hráče týmu SK Hvozdnice B, jsou velice vážné. Hráč nadále leží na JIPce. Jak se na události zápasu, o kterém jsme již informovali, dívají přímo zástupci hvozdnického klubu? Janu Češkovi, který jejich fotbalistu napadl, nemohou přijít na jméno, fotbal by si dle nich už neměl nikdy zahrát.

Hvozdnická rezerva jela vzhledem k souběžně hranému zápasu svého A týmu k utkání na hřišti AFK Radlík pouze s jedenácti hráči, jedním z nich byl i bratr slávistické opory, Jan Hušbauer. Utkání probíhalo poklidně bez excesů na obou stranách, to se ale v poslední desetiminutovce zápasu změnilo. "Vše nastartovala situace, kdy domácí hráč ležel na zemi a bránil hostujícímu hráči ve hře. Náš fotbalista Matys si počínal nevybíravě ve snaze o odebrání míče. Hráči domácího mužstva požadovali pro tohoto hráče postih, rozhodčí však neudělil žádnou kartu. Odůvodnil to tak, že už bude konec a dohrajeme to v klidu," stojí v dodatečně podaném protestu hvozdnického družstva.

 

Utkání se rozhodčímu rázem vymklo z kontroly. Odveta na sebe nenechala dlouho čekat. Domácí hráč, bez jakékoli snahy hrát míč, fauloval zezadu nevybíravě hráče hostí. "Zákrok opět nebyl oceněn, dle našeho názoru šlo jednoznačně o červenou kartu," nechápají ve Hvozdnici. Pak ale bohužel došlo k brutální události, po které zůstal Hušbauer v bezvědomí. "Brankář domácích Češka se přiřítil naprosto nepochopitelně k hráči hostí Hušbauerovi, začal jej škrtit a poté ho ještě zahodil na zem. Šlo zajisté o mstu za první zákrok, protože když jsme se zeptali, co blbne, Češka řval, že ´…to máš za to, jak si do něj kopal na zemi…´. Dle našeho názoru si spletl hráče, to nikoho ale neomlouvá." Hušbauer byl otřesen a poté, co se vzpamatoval, šel za Češkou pro vysvětlení. "Pravda je, že Hušbauer do Češky strčil, nikoli udeřil pěstí," rázně se hosté ohrazují proti tvrzení domácího celku. "Naopak to byl Češka, který následně udeřil Hušbauera pěstí do obličeje a tím ho inzultoval. Hušbauer byl několik minut v bezvědomí."

 

A ha hřišti zavládl chaos. "Místo aby se všichni přítomní, hlavně pořadatelská služba, která ale téměř žádná nebyla, zajímali o Hušbauerův zdravotní stav, nastal zmatek, diváci vběhli do hřiště. Žádali jsme rozhodčího, aby zavolal pořadatele, ať se ihned volá záchranná služba. Diváci na nás zlostně a s posměchem pokřikovali, ať si záchranku zavoláme sami. Všichni naši hráči byli na hřišti, pochopitelně bez mobilu v ruce. V tu chvíli měli ještě domácí hráči práci s Češkou, který byl stále nepříčetný," líčí zástupci hvozdnického klubu. "Rozhodčí nevěděl, co má dělat, pořadatelská služba nikde, diváci ve hřišti a na zemi ležící hráč v bezvědomí. A to vše ve chvíli, kdy je důležitá každá vteřina. Naštěstí se našla mladá žena s dítětem, která správně vyhodnotila situaci a zavolala záchrannou službu. Prostřednictvím jejího mobilního telefonu jsme společně byli schopni hráči v bezvědomí poskytnout první pomoc," přibližují hosté chvilky, ve kterých šlo o život. Do Radlíku se poté dostavila Policie ČR, poté záchranná služba. 

 

Hvozdničtí se nadále ohrazují proti tvrzení rozhodčího, že jejich hráč, který se mstil za atak na Hušbauera, použil proti protihráči Češkovi pěsti. "Netvrdíme, že nedošlo v napjaté situaci k různým strkanicím, ale rozhodně Štěpanovský pěstmi nikoho nenapadl, tedy ani Češku."

 

Hosté nadále poukazují na porušení povinností organizátora utkání, kdy nebyl zajištěn dostatečný počet pořadatelů, hlavním pořadatelem byl pak vedoucí domácího mužstva. "Považujeme toto za nejvážnější prohřešek. V době, kdy se jednalo o vážnou situaci, nebyl organizátor utkání schopen zajistit své povinnosti, nedokázal zabránit vniknutí diváků na hrací plochu a hlavně zavolat na vyžádání hostujícího týmu záchrannou službu. Jediný označený pořadatel (vedoucí mužstva) naopak zpovzdálí situaci hrotil," stěžují si zástupci Hvozdnice. "Zdraví kohokoli je na prvním místě a v tomto případě šlo o mnohem více. Místo, aby se vyhrocená situace řešila, nebyl nikdo, kdo by uklidnil situaci, zabránil vniknutí diváků na hrací plochu, dokonce nikdo nedokázal ani udělat tu nejdůležitější přirozenou věc – pomoci člověku alespoň zavoláním záchranné služby. Naopak došlo ještě k pokřikování na hráče, ať si zavoláme záchranku sami, že je to přece náš hráč… To považujeme za neomluvitelné."

 

Rekapitulace, toho, co se stalo? "Domácí brankář nejprve škrtil našeho hráče, poté ho inzultoval a nadále se choval nepříčetně. Nebyl to pouze nahodilý zkrat, jeho nepříčetnost trvala desítky minut. Fakta jsou v tomto případě jasná, náš hráč leží ještě dnes v nemocnici na JIPu. Bohužel se jedná o událost, kde byla přítomna Policie ČR a záchranná služba. Tato situace je za hranou jakéhokoli sportu a povinností nás všech je především bránit zdraví hráčů," zní z hvozdnického tábora, když si uvědomují, že doložit jejich pohled bez kamerového záznamu proti opačným tvrzením domácího celku a přítomných domácích diváků je složité.

 

 "To, co předvedl Češka, je něco tak brutálního. Nechápeme, proč pan rozhodčí ihned po prvním incidentu (škrcení atd.) neudělil rovnou červenou kartu. Šlo o zjevné napadení. Ano, nakonec rozhodčí hráče Češku vyloučil, ale až poté, co byl náš hráč inzultován. K této druhé situaci třeba nemuselo dojít," ohlíží se hosté. "Hráč Češka by neměl hrát fotbal ani jiný kolektivní sport. Takto brutální chování neprospívá fotbalu, ani žádnému jinému kolektivnímu sportu," uzavírají Hvozdničtí.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou