Po brutálním zákroku ve IV. třídě se strhla bitka. Vyberte si, koho vyloučím, reagoval sudí. Zápas se nedohrál

0

Hned úvod jara se neobešel bez pořádné aféry. Co se v zápase nejnižší soutěže okresu Kolín mezi TJ Ždánice - Sokol Cerhenice B přihodilo?

V 75. minutě zápasu mužstvo hostů z Cerhenic odešlo z hrací plochy s tím, že utkaní nedohraje. Proč? 

 

Dle hlavního rozhodčího po faulu na hostujícího hráče tento hráč udeřil protivníka pěstí do obličeje. K hráčům se dle popisu sudího okamžitě seběhla skupina hráčů a začala vzájemná strkanice ke které přiběhl hráč Veselý soupeře, který ležel na trávníku, prudce kopl. "V tom okamžiku začala strkanice v několika skupinách, kde již nebylo možné rozeznat kdo koho napadá a kdo se snaží situaci uklidnit. Po uklidnění emocí jsem oběma kapitánům oznámil že pro hrubé nesportovní chování vyloučím oba hráče. Mužstvo hostů na protest, že jsem vyloučil jen jednoho hráče domácích, opustilo hrací plochu. Na hrací ploše zůstal jen jeden hráč hostů, kterému jsem řekl, aby spoluhráče přivedl a když ani po 10 minutách se mužstvo hostů nevrátilo, tak jsem utkání předčasně ukončil," vysvětloval sudí Sedláček?

 

Hosté neváhali a po zápase podali stížnost vůči rozhodčímu Jiřímu Sedláčkovi. A výčet jejich připomínek je skutečně pestrý. "Ještě před zahájením utkání jsme rozhodčího upozornili na skutečnost, že domácí mají trenýrky a stulpny stejné barvy jako naši hráči. Na tuto připomínku jsme dostali odpověď, že jemu to nevadí," stěžoval si vedoucí týmu Sokol Cerhenice B Martin Žižka.

 

"V průběhu prvního zápasu pak sudí neodpískal jasný pokutový kop v náš prospěch, kdy došlo v pokutovém území k podkopnutí našeho hráče . Toto nesprávné posouzení situace pak přičítáme právě skutečnosti se stejnými stulpnami, jinak by sudí musel ze své pozice zákrok jednoznačně vidět. Takto své tendenční rozhodnutí mohl ukrýt za nepřehlednost kontaktu končetin hráčů. V dalším průběhu utkání pak bylo posuzování sporných situací vedeno ze strany rozhodčího zcela tendenčně ve prospěch domácího týmu," krčil Žižka rameny.

 

V poločasové přestávce dokonce hosté rozhodčího požádali, aby i vzhledem k těžkému terénu zpřísnil kritéria při posuzování soubojů tak, aby předcházel zbytečným zákrokům na hranici zranění. "Během druhého poločasu se přístup sudího ale nijak nezměnil, ba naopak kvůli našim protestům docházelo postupně k dalším sporným rozhodnutím. Například v 62. minutě úmyslně odpískal zákrok na našeho hráče, i když hráč po zákroku plynule pokračoval směrem na branku a dostával se tak do zjevné výhody. V 68. minutě byl v domácím pokutovém území za dres stažen náš hráč a měl být nařízen další pokutový kop v náš prospěch. Pro ilustraci uvádím, že náš hráč měl dres roztržen od výstřihu až na prsa a brankář domácích automaticky podával míč na značku pokutového kopu. Rozhodčí však pokutový kop neodpískal a nechal pokračovat ve hře," stěžoval si vedoucí mužstva. Rozhodčí dle něj do zápisu nezanesl ani udělené žluté karty a špatně zapsal i uskutečněná střídání.

 

To hlavní mělo ale přijít. "Je nutné poznamenat, že rozhodčí pustil až nepřiměřeně tvrdou hru na obou stranách. Díky tomuto došlo v 75. minutě k situaci, kdy po několika vzájemných tvrdých soubojích došlo k dalšímu tvrdému souboji mezi dvěma protihráči. Poté došlo k oboustrannému pěstnímu souboji. Vzápětí k těmto dvěma přistoupil jeden hráč z každé strany a roztrhli je od sebe. Celá situace se zdála vyřešena a oba provinilci měli opustit hrací plochu s červenými kartami. Jenže v té chvíli k hloučku přiběhl domácí fotbalista Veselý a skočil oběma nohama na záda našeho stojícího hráče. Rád bych zopakoval, že se jednalo o stojícího hráče, abych nastínil, o jak brutální zákrok se jednalo. V tu chvíli se na hřišti utvořil jeden chumel rváčů, ve kterém se skutečně již nedalo rozeznat, kdo se s kým pere a kdo se snaží situaci uklidnit," popisoval situaci cerhenický zástupce.

 

Po zklidnění situace aktéři duelu s napětím očekávali, jak sudí celou situaci posoudí. "Logicky jsme očekávali, že dojde k vyloučení obou hráčů, kteří svojí vzájemnou potyčkou celý incident odstartovali a samozřejmě Veselého, který se v již částečně uklidněné chvíli dopustil onoho hrůzostrašného zákroku a tím vlastně spustil celou bitku. Pokud by pak rozhodčí ještě identifikoval konkrétní dvojice účastnící se bitky, tak jsme očekávali i totožný počet vyloučených na obou stranách za potyčky. K mému překvapení si sudí zavolal kapitány obou mužstev a řekl jim, že vyloučí na každé straně pouze jednoho hráče. Poté je se slovy vyberte si každý jednoho, kterého vyloučím, poslal zpět ke svému hloučku," nevěří doteď cerhenický vedoucí tomu, čeho byl svědkem.

 

Hostující kapitán dané řešení odmítl. "A tak rozhodčí ukázal červenou kartu prvnímu hráči, který stál k němu nejblíže. V našem případě zcela jinému hráči, než který byl účastníkem prvotní roztržky. Přes několik upozornění a připomínek, že udělil červenou jinému hráči a že pokud je ta karta udělena za prvotní potyčku, tak by měla být na straně domácích udělena tedy ještě jedna karta za to samé pro domácího hráče, jelikož Veselý dostal kartu za onen brutální zákrok již zcela mimo prvotní incident. Když jsme protestovali, tak nám řekl: ´Pokud se Vám to nelíbí, tak Vám jich vyhodím pět,´ a že se dál o tom nebudeme bavit."

 

Cerhenické mužstvo pak opustilo hřiště a první jarní duel tak nedohrálo. "Na základě rozhodnutí rozhodčího jsme se rozhodli v utkání nepokračovat. Především proto, že několik našich hráčů bylo z nastalé potyčky zraněno a zbytek týmu se cítil být rozhodnutím sudího poškozen. Z důvodu frustrace a stresového vypětí by mohlo ve zbytku utkání dojít k další podobné situaci, popřípadě jednotlivým tvrdým soubojům a tomu jsme se snažili předejít. Svým odchodem jsme sledovali především ochranu zdraví všech hráčů na hrací ploše. Navíc vzhledem k naprosto nepochopitelnému rozhodování jsme neviděli v pokračování utkání žádný smysl," vysvětloval vedoucí hostujícího celku.

 

"Pan rozhodčí nás svým chováním a tendenčním způsobem řízení tohoto zápasu poškodil. Ve fotbale se pohybuji mnoho let, ale tohle jsem ještě nezažil," uzavírá vedoucí týmu Sokol Cerhenice B Martin Žižka.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou