Byl opilý, zní o hlavním rozhodčím zápasu I.A třídy od jeho aktérů. Sudí mimo jiné zapomínal dávat červené karty

0

Komise rozhodčích v Jihočeském kraji bude mít zase co řešit. Rozhodčí Michal Ťupa totiž podle zástupců Větřní odřídil zápas ve stavu, který se neslučoval s tím, jak by měl sudí, který je za svou práci placen, běžně fungovat. Utkání I.A třídy mezi Vimperkem a Větřním tak bude mít ostudnou dohru.

Šuškalo se o tom hned o víkendu. A tak jsme neváhali kluby oslovit se žádostí o vyjádření k tomu, v jakém stavu hlavní rozhodčí na utkání dorazil. Kapitán Větřní Rudolf Weinhard se nebojí prohlásit, že rozhodčí Ťupa byl pod vlivem alkoholu. "Osobně jsem zjistil, jak se věci mají, kolem desáté minuty. To jsem se šel po sporně rozhodnuté situaci jako kapitán rozhodčího Ťupy zeptat. A táhlo to z něj jak z lihovaru. V poločase byl stav 1:1 a už o půli jsem šel za domácími, že to hodlám řešit, ať už je nebo na konci zápasu bude stav jakýkoliv," dokládá zkušený hráč. A poukazuje mimo jiné na zvláštní jednoslovné vyjadřování a gesta rozhodčího v průběhu zápasu.

 

A zmiňuje i dopady na samotné dění utkání. "Ve druhém poločase dostal domácí hráč druhou žlutou kartu, ale vyloučen nebyl. Náš gól napsal Sivákovi, přitom ho dal Podskalský. A ve finále dostal v 88. minutě druhou žlutou kartu také náš hráč. A opět ani jeho sudí Ťupa nevyndal! A třešničkou je, že v oficiálním zápise tento náš hráč nemá zapsánu žlutou ani jednu! Pan rozhodčí byl asi na jiném zápase," krčí rameny Weinhard. "My za ním v průběhu zápasu už poté ani nechodili, to nemělo cenu."

 

Zástupci Větřní uvažovali v průběhu duelu o zavolání policie, ale protože se dozvěděli, že rozhodčí není povinen dýchnout, tak od tohoto záměru upustili. Zápas se nepovedl ani pomeznímu Petričákovi, ostatně v galerii si můžete prohlédnout, jaký ofsajd například hostům odmával, podobných zmatečných situací ale bylo více. Jediný pomezní Trkovský předvedl adekvátní výkon a dle informací fotbalunas.cz po zápase předvedeného představení hlavního rozhodčího litoval .

 

Kapitánu Větřní bylo po zápase sděleno, že hlavní rozhodčí slavil v den zápasu narozeniny. "To je mi ale úplně jedno! To nemůže vydržet nepít do pěti hodin? Pokud ne a není schopen odřídit dva zápasy za den, ať se domluví na svazu, že potřebuje od rána chlastat. Jenom chci zdůraznit, že si nemyslíme, že by v tom měl jakkoliv figurovat vimperský klub." Trio rozhodčích přijelo do Vimperka z Bavorovic, kde řídilo dopolední zápas stejné soutěže.

 

Weinhard a spol. tak měli zkažený zážitek ze sobotního odpoledne. "Jako jediný za to měl rozhodčí ten den peníze. My tam jedeme přes šedesát kiláků a pak jsme svědky tohoto. Strašné. Neříkám, že rozhodování vyloženě ovlivnilo výsledek zápasu, to není jádro toho, proč to řeším. Po zápase jsme podali protest, řešili jsme to se zástupci svazu. Čekáme tak na prošetření ze strany svazu. Myslím, že podle videa třeba na chůzi a gestech uvidí, že to bylo jednoznačné. Například vyzýval našeho Peťuleho, ať se s ním popere. Pokud ale nebude udělen adekvátní trest, tak jsem připraven tohle jen tak nepřejít. Kvůli nemoci jsem nemohl delší dobu hrát fotbal, teď se na každý zápas moc těším, ale nechci, aby si ze mě takovýmto způsobem dělali prdel. Je to hnus."

 

Není to zdaleka první případ, kdy se na fotbalunas.cz stavíme na stranu čistoty a férovosti fotbalu. V některých případech se ale kluby bojí věc zveřejnit, aby se v dalších zápasech rozhodčí neotočili proti jejich celku. Co na to kapitán Větřní? "Nebojím se, vůbec. I kdyby nás měli v dalších zápasech řezat, my se bát nebudeme, ani schovávat. Tohle je totiž přestřelení. Naopak by se měl sudí Ťupa sám zvednout, přihlásit a omluvit se."

 

VYJÁDŘENÍ DOMÁCÍHO VIMPERKU - TRENÉRA MICHALA UHLÍKA  

Na dotaz serveru fotbalunas.cz se za náš oddíl TJ Šumavan Vimperk z.s. vyjadřuji k údajné opilosti rozhodčích na našem domácím zápase s týmem SK Větřní z.s.:

 

„Za náš oddíl jsme se již všichni moc těšili na naše první mistrovské zápasy na našem hřišti. Mládež hrála všechna svá utkání u svých soupeřů a muži hráli své domácí zápasy na půdě SK Čkyně z.s., za což patří klukům ze Čkyně veliké dík. Rozhodčí přijeli na zápas jako již tradičně hodinu před zápasem a vše probíhalo tak, jak má. Zápas samotný probíhal v klasickém duchu a to sice tak, že když vedli hosté, více emotivní byli domácí a poté, když jsme vedli my, tak více emocí bylo samozřejmě u hostů. Ti hlavně v závěru se sudím stále diskutovali a sami se tak připravili o čas na možné srovnání výsledku. Ale to je zcela normální, v každém z nás emoce prostě pracují. Bez emocí se podle mě fotbal hrát nedá. Za náš oddíl mohu s čistým srdcem říct, že u nás rozhodčí žádný alkohol nevypili a ani ho neměli k dispozici. Pokud byli tedy pod vlivem alkoholu, tak již museli přijet v "náladě" a nebo měli svůj alkohol v taškách společně s kopačkami. Žijeme ale v době, kdy se pořád ctí presumpce neviny a dokud nemám v ruce žádný důkaz, tak zde nemohu na internetu vykládat něco o podnapilosti sudích. My se ani k jejich výkonu na základě rozhodnutí kraje nemůžeme vyjadřovat 24 hodin po utkání.“

 

INFO ZE ZÁPASU A FOTOGALERII NALEZNEZE ZDE

 

KOMENTÁŘ FOTBALUNAS.CZ

Jihočeský krajský fotbalový svaz kvůli komentářům v ohlasech na našem webu, ve kterých dáváme všem prostor k vyjádření názoru včetně hodnocení rozhodčích, vydal před sezónou nové pravidlo, které zástupcům klubů pod pokutou a tresty zakazuje se vyjadřovat se k výkonům rozhodčích v době 24 hodin po skončení zápasu. Shodou okolností na pondělí 22. 10. byl svolán ze strany svazu aktiv trenérů a vedoucích družstev, které hrají v sezóně 2018/2019 mistrovské soutěže KP mužů a I.A mužů KFS Jč. kraje. Důvod? "Zvyšující se hrubé nesportovní chování funkcionářů na lavičkách při a po mistrovských zápasech." V pozvánce na schůzku nesměla chybět informace, že počínání klubů, které v pracovní den od pěti hodin nezajistí přítomnost trenérů a vedoucích na schůzce, bude považováno za hrubé nerespektování nařízení řídícího orgánu soutěží a bude řešeno udělením pokuty ve výši 1000 Kč za každou nepřítomnou osobu.

 

Klubům tímto sdělujeme, že nadále můžou fotbalunas.cz kontaktovat v jakékoliv záležitosti, například prostřednictvím mailu info@fotbalunas.cz nebo naší redaktorské sítě. Komentáře samozřejmě po domluvě zveřejníme více než 24 hodin po zápase. 

 

JAK SI POČÍNAT V PŘÍPADĚ PODEZŘENÍ, ŽE ROZHODČÍ ZÁPASU JE OPILÝ?

Je samozřejmé, že mezi základní povinnosti rozhodčího patří, že nesmí před ani během zápasu, na který byl delegován, požít alkoholický nápoj. Žádný metodický pokyn, jak krok za krokem postupovat, pokud se domníváte, že rozhodčí píská pod vlivem alkoholu, ale neexistuje. Oddíly můžou podat protest k příslušní komisi, která jej následně prošetří. Přímo v dějišti zápasu je možné udělat jednu věc - zavolat policii. Sudí sice nemá povinnost dýchnout do přístroje. Pokud to ale odmítne a tým následně odmítne v zápase pokračovat, neměl by se bát případné kontumace či postihů, naopak komise rozhodčích bude mít proti inkriminovanému rozhodčímu byť nepřímý důkaz, že na zápas nebyl řádně připraven.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou