Bylo rozlosováno další kolo Mol Cupu. Podívejte se, kdo se může těšit na zvučné soupeře!

0

Do Polné zavítá Sparta Praha, Vltavín přivítá Teplice, Slavičín čeká Zlín a mistrovská Plzeň míří do Vyškova! V dalších zápasech 3. kola Mol Cupu se utkají prvoligové celky s druholigovými.

FK Loko Vltavín – FK Teplice
Slavoj Polná – AC Sparta Praha
FC TVD Slavičín – FC Fastav Zlín
MFK Vyškov – FK Viktoria Plzeň
SC Radotín – 1.SC Slovácko
FK Baník Sokolov – FC Baník Ostrava
SFC Opava – FC Vysočina Jihlava
1. FK Příbram – FC Sellier & Bellot Vlašim
MFK Karviná – FC MAS Táborsko
Bohemians Praha 1905 – SK Dynamo České Budějovice
MFK Chrudim – FK Mladá Boleslav
FC Zbrojovka Brno – FC Slovan Liberec
SK Slavia Praha – FK Ústí nad Labem
SK Sigma Olomouc – FK Fotbal Třinec
FK Pardubice – FK Jablonec
FK Viktoria Žižkov – FK Dukla Praha  

 

Podle nového formátu 

Připomeňme si, že od ročníku 2016/17 se změnil formát klasických pohárových dvojzápasů. Odpadly tedy odvetné zápasy, které se hrály počínaje osmifinále. Nově bylo také zavedeno v případě nerozhodného výsledku prodloužení 2x15 minut. Pokud nerozhodne ani to, pak přicházejí teprve na řadu pokutové kopy. Dosud rozhodovaly – a to i ve finále – rovnou penalty!

 

Další změnou bylo, že se nehráje podle takzvaného „pavouka“, který vznikl na základě umístění v minulém ročníku. Kluby byly na jednotlivé pozice do hracího schématu dosazovány. Znamenalo to, že si každý mohl předem prohlédnout případné soupeře až do finále. Citelně tým trpěl prvek napínavosti, který přináší losování.

 

Na rozdíl od některých zemí, například Rakousko či Německo, kde se posledních 16 (osmifinále) losuje z jednoho koše a podle systému „padni komu padni“, došlo v novém českém modelu k nasazování týmů, které se umístily v předchozím ročníku v ligové tabulce nejvýše. Obdobně – na rozdíl od praxe v zahraničí – dochází v Česku k nasazení klubů, které startují v evropských pohárových soutěžích. Zatímco ligové kluby vstupují do 2. kola, účastníci evropských pohárů začínájí až ve 3. kole.

 

Přesto jde o posun vpřed, protože od 2. kola jsou soupeři losováni. Od třetího kola (posledních 32) odpadá faktor územní příslušnosti. Od osmifinále odpadá i rozdělení na licenční (1. a 2. liga) a nelicenční (ostatní) kluby. Nový model MOL CUPU vypadá tedy takto:

 

Předkolo a první kolo

Účastní se povinně kluby druhé ligy (od 1. kola), dále se mohou přihlásit kluby z ČFL, MSFL, divizí a vítězové krajských pohárových soutěží. Předkolo a první kolo losují zvlášť řídící orgány podle územní příslušnosti, tedy Čechy a Morava. Účastník nižší soutěže je vždy pořádajícím klubem, pokud jde o souboj klubů ze stejné úrovně, je pořadatel vylosován.

 

Druhé kolo

Účastní se povinně 11 klubů nejvyšší soutěže a 43 postupujících z 1. kola. Los je rozdělí do 27 dvojic. Kluby jsou rozděleny do košů na licenční (I. a II. liga) a nelicenční. Každý koš je ještě rozdělen podle územní příslušnosti. Losovány budou dvojice: nelicenční klub, který se stává pořadatelem, proti klubu licenčnímu. V případě, že koš licenčních klubů zůstane prázdný, losují se dvojice z koše nelicenčních klubů, prvně vylosovaný, bude hrát doma. Znamená to, že licenční kluby na sebe v této fázi nemohou narazit.

 

Třetí kolo (posledních 32)

Účastní se pětice prvoligových klubů, která byla přihlášena do evropských pohárů, a 27 postupujících z druhého kola. Odpadá faktor územní příslušnosti. Kluby jsou rozděleny do košů na licenční a nelicenční. Licenční kluby jsou rozděleny podle úrovně soutěže v probíhajícím ročníku a podle umístění v mistrovských soutěžích v minulém ročníku na nasazené a nenasazené. Nasazených je zpravidla 16. Nelicenční kluby jsou losovány proti licenčním z koše nasazených a jsou vždy pořadatelem utkání. Po vyčerpání nelicenčních klubů se losují dvojice z licenčních klubů (nasazených proti nenasazeným). Los určí pořadatele. Pokud by ve třetím kole bylo méně než 16 licenčních klubů, byly by zbývající dvojice tvořeny z nelicenčních klubů.

 

Čtvrté kolo (osmifinále)

Účastní se šestnáct postupujících klubů. Odpadá rozdělení na licenční a nelicenční kluby. Účastníci jsou rozděleni do dvou košů podle úrovně soutěže v probíhajícím ročníku a podle umístění v mistrovských soutěžích v předcházejícím ročníku. Osm nenasazených bude losováno proti osmi nasazeným. Pořadatel utkání je určen bez ohledu na to zda, jde o licenční nebo nelicenční klub i bez ohledu na nasazení.

 

Čtvrtfinále

Účastní se osm postupujících klubů. Podle stejných kritérií jako v osmifinále jsou čtvrtfinalisté rozděleni na čtyři nasazené a čtyři nenasazené. Pořadatel utkání je určen bez ohledu na to, zda jde o licenční nebo nelicenční klub i bez ohledu na nasazení.

 

Semifinále

Účastní se čtyři postupující kluby. Losuje se bez nasazení, pořadatelem utkání je prvně vylosovaný klub.

 

Finále

Postupující dvojice hraje finále, jehož pořadatelem je FAČR. Řídící soutěže vybere stadion splňující bezpečnostní kritéria.

 

 

Zdroj: MOL CUP


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou