Amatérský fotbal skomírá. Za pět let zmizela čtvrtina klubů z nejnižší třídy

0

Kde nemají fotbal, tam chcípl pes, říká se. Jenže fotbal na vesnicích zažívá těžké časy. Týmy se potýkají s nedostatkem hráčů a dalšími potížemi a výsledkem je kolikrát to nejhorší možné vyústění - úplný zánik klubu. Jak z toho ven a zachránit fotbal na té nejnižší úrovni soutěží, který leckdy stmeluje malou obec?

 

Nejprve trocha neúprosných čísel, kterými fotbalunas.cz exkluzivně disponuje.  Za čtyři roky ukončilo činnost 170 klubů. 170 hřišť tak přišlo o své využití, 170 především vesnic se po letech fungování svého fotbalového oddílu musí obejít bez pravidelné příležitosti sejít se na zápase. A ještě citelnější je úbytek týmů, tedy včetně rezervních celků jednotlivých klubů. V sezóně 2014/2015 zasáhlo do soutěží České republiky 4415 různých týmů. Uběhly čtyři sezóny a na startu letošní už bylo přichystáno pouze 4081 týmů. A číslo stále klesá i v letošní sezóně, když kluby odstupují v jejím průběhu.

 

Posledním takovým případem je Klikov z jihočeské I.B třídy. Po pár kolech to zabalil a v Klikově je po fotbale. Za odstoupení zaplatí pokutu ve výši 35 000 korun, dále bude muset uhradit náhrady za cestovné týmům, které už v rámci letošní sezóny do Klikova dorazily. Ale nejhorším následkem je to, že klub založený v roce 1932 po téměř devíti dekádách poprvé nedá dohromady jedenáctku chlapů.

 

A pokračujme v nepříjemných počtech. Od ročníku 2014/15 se snížil v nejnižší IV. třídě počet fungujících týmů o neskutečné číslo – odpadla hned čtvrtina celků, z 932 týmů jich zbylo jen 696. Znatelný úbytek zaznamenaly i III. třídy (z 1294 na 1198), nezanedbatelné je i snížení počtu týmů v okresních přeborech, kde zmizelo celkem 77 týmů. Jde o stav, který se šíří napříč celou republikou, nedá se říct, že by byl některý z krajů zasazen méně či naopak ve větší míře, ale přece jen nejvíce týmů ukončilo činnost ve Středočeském kraji, z počtu 893 týmů v roce 2015 jich nyní zbývá už jen 816.

 

PODÍVEJTE SE NA HOŘKOSLADKÝ DOKUMENT JAKUBA KOHÁKA KONEC FOTBALU V DOLNÍCH ZÁLUPECH

 

Co se to děje? A hlavně, jak z toho ven?

 

Důvodů je hned několik. Tím hlavním je ale personální problém. Fotbal už tolik netáhne, noví hráči nepřicházejí v takové míře jako dříve a starší hráči se zákonitě nemohou za míčem honit do nekonečna. To není pouze záležitost České republiky, trend úbytku nových zájemců o nejpopulárnější sport světa je znatelný i v ostatních zemích Evropské unie. A když už se malí fotbalisté kopané věnují, do dospělosti kolikrát nevydrží. Po dosažení věku 15 let s fotbalem končí v Evropě hned 40 procent dětí. A vesnické kluby zkrátka nemají kde brát fotbalisty, založit mládežnická mužstva je pak na vesnicích téměř nereálná záležitost. Dalším důvodem k ukončení činnosti je podle klubů celková administrativní náročnost vedení klubu, dále vysoké finanční náklady, například za přestupy hráčů, a v neposlední řadě také nedostatek chuti obětovat kus volného času činnosti fotbalového oddílu.

 

V průzkumu, který si nechal zpracovat projekt Kopeme za fotbal, polovina respondentů uvedla, že fotbalový klub by měl být v každé obci. Jenomže jak toho tedy docílit? V mnohých zemích se již zavádí různá systémová řešení k nápravě, která mohou být inspirací i pro nás. „Víme o problematice úbytku některých amatérských týmů v menších obcích, ale jsme tady od toho, abychom těm ostatním byli k ruce a maximálně nápomocní. Máme řadu fungujících projektů, které klubům nabízíme a děláme všechno pro to, abychom i ty malé kluby dál drželi ve hře. Moc dobře víme, že právě tady vzniká důležité podhoubí, o které musíme pečovat,“ říkal na uspořádané konferenci k tématu krize amatérského fotbalu Otakar Mestek, vedoucí úseku grasroots fotbalu ve FAČR.

 

Vliv na to, že vesnickému fotbalu pšenka nekvete, mají i sociologické a demografické aspekty, když se vysídluje venkov na úkor velkých měst „Bez kolektivního fotbalu se kvalita života na venkově sníží, bez sportu nebude venkov udržitelný, protože jej předáme dalším generacím bez něčeho, co mu po desetileté patřilo. Jsou to právě i fotbalisté, kolem nichž rotoval společenský život obce,“ vyjádřil se profesor Michal Lošťák z Provozně-ekonomické fakulty ČZU. „Úbytek fotbalových klubů je společenským problémem. Jednou z příčin jsou současné demografické trendy, s tím souvisí proměna forem trávení volného času, individualizace sportu i úpadek dobrovolnictví, na kterém komunitní fotbal v mnoha obcích stojí,“ vyjádřil se zase Dino Numerato z Institutu sociologických studií FSV UK.

 

Zvedne se amatérský fotbal zpět na nohy, nebo budeme na našem webu i nadále na našem webu spíše přinášet smutné příběhy končících klubů?

 

TRAILER:

 

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou