Možná už byl i u vás. Groundhopper ročně navštíví až osmdesát různých hřišť

0

Groundhopping - koníček, který si našel příznivce i v České republice. K předním českým groundhopperům patří Martin Stránský, se kterým vám přinášíme rozhovor. Víkend co víkend vyráží do různých koutů republiky, aby zhlédl zápas na dosud nanavštíveném fotbalovém hřišti. A nejen to - groundhopper pečlivě zmapuje i zázemí jednotlivých klubů a ochutná i občerstvení. "Klobás už jsem zblajznul stovky," usmívá se Stránský.

Co je to vlastně groundhopping?

Groundhopping je koníček, který vznikl v Anglii a je to záliba spočívající v návštěvě co největšího počtu fotbalových stadionů a hřišť od okresních soutěží až po nejvyšší ligu. Jak někdo sbírá známky, tak groundhopper v uvozovkách sbírá stadiony (úsměv).

 

Kdy jste se stal groundhopperem vy, co vás na něm lákalo?

Zhruba od roku 2000, v době kdy jsem slovo groundhopping ani neznal, jsem se rozhodl, že bych chtěl vidět i jiné stadiony a hřiště kromě Sparty, kam jsem chodil. Začal jsem s kamarádem po Praze a okolí, ale v malém měřítku a bez foťáku, protože jsem neměl tolik času a peněz. A ani jsem to tolik nežral. Velký podnět mi daly asi před sedmi lety FB stránky GROUNDHOPPING&ULTRA a s kolegou Janem Zelenkou jsme se rozhodli, že si založíme groundhopperskou stránku ULTRA WEEK a rozšíříme obzor i mimo Středočeský kraj. Už jen ta představa neznámého místa, jak bude vypadat areál, jestli bude otevřený kiosek, jestli budou tištěné programy k utkání a tak podobně, je velice lákavá.

 

Máme za sebou sezónu – kolik hřišť jste v ní tedy navštívil?

Svou sezonu počítám od začátku do konce roku a takový můj standard je v posledních třech letech sedmdesát až osmdesát navštívených nových fotbalových areálů. K 30. červnu mám na kontě 43 nových úlovků a poslední  tři roky se snažím jezdit jen na místa, kde jsem ještě nebyl a nebo na dříve před lety navštívené, kdy jsem ještě nejezdil s foťákem.

 

Je pro vás důležité, jaká úroveň soutěže se na hřištích hraje? Podle čeho plánujete návštěvy?

Rád sbírám hřiště od divize níž a vůbec nejraději okresní přebory a třetí a čtvrté třídy. Ale pokud je mimo víkend nějaká dohrávka nebo předehrávka z vyšší soutěže a hraje klub, kde jsem nebyl, tak už startuju foťák a honem tam (úsměv).  Jinak se ve výběru zápasu rozhoduju atraktivitou názvu klubu nebo jinou zajímavostí, jako je vlaková trať u hřiště, zámek, zřícenina nějakého hradu a nebo podle míst, kde jsem pobýval jako malý kluk a rád bych ty místa viděl znovu. Většinou tedy cestu za mičudou spojím i s výletem po místních památkách a okolí.

 

Jaká je vaše aktuální bilance? Vedete si přehled, které stadiony už jste navštívil?

Celkový počet zatím navštívených stadionů a hřišť zde i zahraničí je v mém případě okolo 350 a samozřejmě si vše zaznamenávám do sešitů, kde mám zapsáno datum utkání, názvy týmů, výsledek, počet diváků, útratu spojenou s výletem za fotbalem a také kvalitu občerstvení.

 

Kolik celkově hřišť je u nás? Jaký je cíl českého groundhoppera?

Celkový počet hřišť v ČR si netroufám odhadnout, když vezmu, že skoro co vesnice nebo město, to minimálně jedno hřiště. Nechci mluvit za kolegy, ale můj cíl je navštívit a zdokumentovat co nejvíc areálů do doby, kdy se groundhoppingu budu moci věnovat a proto se občas snažím za jeden hrací den navštívit dva až tři zápasy.

 

Už jste nakousl, že nejste jediným českým groundhopperem. Máte přehled, kolik vás je?

Osobně znám osm groundhopperů, se kterými jsem se již setkal, ale jen se dvěma jsem kamarád a také s nimi občas vyrazím na společný „ground“. Jinak země groundhoppingu zaslíbená je určitě Anglie, odkud groundhopping pochází, a dále také Německo a Polsko, odkud spousta fanatiků jezdí i k nám do ČR na návštěvy.

 

Podle fotek, co nám zasíláte, se zdá, že pro groundhoppera není nejpodstatnější výsledek navštíveného zápasu, ale spíše zachycení celkové atmosféry stadionu. Je to tak?

Pro mě je hlavní navštívit nový areál a také ho důkladně zmapovat a zachytit atmosféru mezi místními fanoušky a diváky. Při zápase se občas věnuji i hře, ale jak se ptáte, není pro mě podstatná. I když za tu dobu ježdění za fotbalem jsem se naučil mířit foťákem i na zajímavosti ve hře

 

Pravidelně ochutnáváte i občerstvení, především klobásy. Tak nám prozraďte, kde vám chutnalo nejvíce?

Vždy jsem to bral tak, že k fotbalu patří pivo a klobása. Je to takový folklór českého fotbalu. Skoro na každém hřišti od čtvrté třídy až po první ligu dostanete klobásu, buřta nebo párek a jejich kvalita je všude jiná, záleží na složení a chuti klobásy, typu grilu nebo udírny. Zatím u mě vedou Pečky, následují Libice nad Vltavou a Převýšov. A že už jsem jich zblajznul stovky (úsměv).

 

Máte nějaká hřiště, která vám z nějakého důvodu utkvěla?

Vždy si vzpomenu na klub, kde se o areál hezky starají a kde se třeba správce, trenér nebo majitel zajímají o můj koníček, darují mi vlaječku klubu nebo odznak a pozvou třeba na oběd nebo na panáčka. Jako třeba v Budyni nad Ohří (úsměv).

 

Jak se na váš koníček dívá rodina?

Momentálně mě toto netrápí, žiji sám ale z dřívějška na mém koníčku skončily dva vztahy. Sobota a neděle prostě patří fotbalu a ne rodinným návštěvám nebo ZOO (úsměv).

 

Máte spočítáno, kolik kilometrů jste za groundhoppingem nejezdil?

K zápasům používám pouze veřejnou dopravu a zatím od začátku roku po takových těch kratších výletech po okolí Prahy, Středočeském kraji v dosahu do šedesáti kilometrů je zatím má bilance 2 800 kilometrů. Celkově naježděné kilometry bych opravdu nespočítal.

 

Co jsem si všiml, tak snad každý groundhopper má nějakého svého maskota, kterého s sebou vozí, případně i samolepky, kterými označí navštívený stadion…

Kamarád  a groundhopper mi dal přezdívku Bobík a zároveň mi věnoval přívešek této figurky ze Čtyřlístku, takže bylo rozhodnuto, co bude moje poznávací znamení na fotkách (úsměv). Zároveň Já i pár kolegů máme samolepky, kterými si značíme navštívené stadiony a areály a které snad i poslouží k prezentaci našich facebookových stránek mezi místními fanoušky klubu a diváky utkání kteří si samolepky všimnou.

 

Na fotky groundhopperů spolupracujících s naším portálem se můžete podívat ve fotoseriálu, který jsme právě tématu groundhoppingu věnovali ZDE.

 

AUTOR: Michal Špírek

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou