FOTO: Vintířov potěšil fanoušky exhibičním utkáním s Amforou, z "rozhodující" branky se radoval Roman Skamene

0

Nádherný fotbalový den si pro všechny sportovní fanoušky připravila obec Vintířov. Na tamní trávník si pro sobotní dopoledne pozvala pražskou Amforu složenou z fotbalových legend a oblíbených celebrit. Jakožto domácí celek se proti nim postavila stará garda Baníku Vintířov. Výsledek určitě nebylo to hlavní, oč ve Vintířově šlo, proto ty uvozovky v titulku. Více v reportáži... 

Nádherná exhibiční přehlídka skončila nakonec výsledkem 5:7, i když výsledek určitě nebylo to hlavní, oč ve Vintířově šlo. Ze vstupného se totiž podařilo vybrat parádních pětadvacet tisíc, které poputují na konto chodovského stacionáře pro tělesně postižené s názvem Mateřídouška.

Fotbalové utkání hrané na dvakrát pětatřicet minut přineslo mnoho zajímavých momentů a především bývalé fotbalové hvězdy ukázali, že to stále ještě mají v nohách. Obranu řídil kapitán Karol Dobiáš, v záloze zářil největší mozek týmu, Jan Berger a útok táhl rychlonohý Oleg Sokolov, bývalý hráč Dynama Kyjev a profesor akademických umění v Praze. Ten trápil soupeřovu defenzivu určitě nejvíce. Blýsknout se na hřišti mohly ale i další velké hvězdy. Nechyběl třeba ani legendární Antonín Panenka.

U mikrofonu na komentátorské pozici se pro diváky střídali Václav Tittelbach a Petr Salava, kteří nenechali svými vtipnými průpovídkami žádnou situaci opomenutou. Jakožto dozor držel nad zápasem stráž Pavlín Jirků, skvělý sudí, který během své kariéry odpískal přes 5 000 zápasů. Hráči obou celků si s ním navíc mohli během utkání několikrát i narazit balón. Po utkání si zazpíval třeba také Lešek Semelka.

Samotným fotbalovým zápasem ale celá akce nekončila. Během celého dne se pak mohli malí i velcí bavit atrakcemi jako třeba fotbal v koulích, skákací hrad, nebo střelba na brankáře. Podvečer i večer pak divákům zpříjemnila kapel Sympaťáci. Díky za organizaci patří samozřejmě celé obci Vintířov, agentuře Amfora Praha, početnému obecenstvu i vlídnému počasí. Velké poděkování ale zaslouží především starosta Jiří Ošecký a ředitelka denního stacionáře Mateřídouška, Věra Bráborcová.

Komentáře:
Jak komentují akci herec Roman Skamene a bývalý brankář s bohatou kariérou Pavel Steiner?

Roman Skamene: „Já mám tyhle akce rád, hraje se pro dobrou věc a ještě si to všichni užijí. Zahráli jsme si krásný milý fotbálek. Domácí hráli velmi dobrý fotbal a především čistý a ohleduplný. Hrálo se téměř bez faulů, aby se nikdo nezranil, což bylo na hřišti asi to hlavní. Já jsem navíc dal jednu branku a na jednu nahrál, na což jsem velmi hrdý. Navíc bezvadně vyšlo i počasí, bylo akorát a myslím, že celá akce splnila účel. Přišlo docela dost diváků, kteří byli nadšení, podporovali nás a celý zápas nás hnali k lepším výkonům. Jen je mi líto, že se zde nemůžu zdržet déle a pořádně si to tu užít. Bohužel musím pro pracovní povinnosti rychle zase pryč.“

Pavel Steiner: „Zápas jsem si užil fantasticky. Vzal jsem si sebou i dvě rádkyně, které mě pilně sledovaly a hledaly místa, kde se můžu ještě zlepšit (smích). Ne, bylo to celé super. Mrzí mě jen, že mě limitovalo koleno. Počasí už nemohlo být lepší, pro fotbal ideální podmínky. Fanoušci byli také výborní, já už je tedy znám z roku 2009, kdy jsem tu chytal za Internacionály. Tehdy jsme tu ale prohráli, takže jsem rád, že jsem si tentokrát spravil chuť, i když samozřejmě vím a chápu, že tady je výsledek zcela nepodstatný, jde tu úplně o něco jiného. Důležité je, že si to lidé užili, padlo hodně branek, zasmáli jsme se a bylo se nač dívat. Takže za mě to je jedině kladné hodnocení.“
 
Reportáž ze zápasu:

Amfoře trvalo trochu déle, než se na hřišti pořádně zformovala a začal se rozehrávat. Domácí toho využili výborně, hráli na rozdíl od soupeře přímočaře a šli si snadno pro šance. Už v páté minutě nedal brankáři Steinerovi šanci střelou z otočky k tyči Vladimír Nitsch. Na druhé straně hodně zlobil útočník Sokolov, který se dostával do vápna stále častěji, ale více jasných šancí měl určitě vítěz X-Factoru, Jiří Zonyga, který ale nedokázal žádnou příležitost využít efektivně. Na druhé straně tak využil velkého prostoru Libor Škarda, kterého asi dvacet metrů nikdo neatakoval, a tak se rozhodl pro střelu ještě před hranicí vápna, na kterou Pavel Steiner nemohl dosáhnout.

Odpověď Amfory ale byla už tentokrát rychlá. K míči se ve vápně u levé tyče dostal k šanci opět Jiří Zonyga, který už se tentokrát nemýlil. Ve zbytku poločasu už branky nepadali, ale diváky dál mohl bavit parádní um bývalých fotbalových hvězd, ale i vtipné průpovídky komentátorů i samotných hráčů. Na zábavě navíc určitě přidal i sudí Pavlín Jirků, který diváky pobavil například i kotrmelcem.

Ve druhé půli začala Amfora velmi dobře a během chvíle se jí podařilo dvěma zásahy Olega Sokolova zápas strhnout na svou stranu. Rychlík s číslem šestnáct pak nepřestal diváky bavit ale ani dál. Ve vápně vystřihl později například nádherné nůžky, které ale domácí brankář zlikvidoval. Dlouho ale vedení Amfoře nevydrželo. Během chvíle dostal ve vápně namazáno od spoluhráče Josef Vachník a stav byl zase vyrovnaný.

 

 

Za chvíli už ale na druhé straně začali dirigovat hru umělci ve službách Amfory. Během chvíle se prosadil po kombinaci s celým útokem flétnista Jiří Ševčík a po něm se nádhernou technickou střelou na zadní tyč z rohu vápna ozval i bývalý hráč pražské Bohemians 1905, Michal Jiráň. Mezitím se ale několika parádními zákroky dokázal blýsknout stále velmi platný Pavel Steiner, který ukázal, že chytat určitě nezapomněl. Při následujícím pokutovém kopu Baníku mu ale muselo pomoci břevno, od nějž se míč odrazil přímo do Pavlových rukou.

Přesto se později podařilo zase snížit na rozdíl jedné branky domácímu Pavlu Vaškovi. Pak ale an hřiště naskočil po vykouření několika cigaret oblíbený herec, Roman Skamene, který se dostal po skvělé práci spoluhráčů k jasné gólovce, v níž nezklamal. Roman tím potvrdil svou roli nejlepšího střelce v historii existence Amfory. Po něm už jen snadnou dorážkou do prázdné branky po asistenci Romana Skamene definitivně rozhodl známý moderátor Václav Tittelbach. Domácí nakonec ještě snížili ze závěrečné penalty, ale to už nakonec na zdramatizování zápasu nestačilo. Nakonec tedy padlo dohromady nádherných dvanáct branek a spokojení tak mohli být určitě všichni, včetně fanoušků.

Sestava Baníku Vintířov: Jiří Střímelský – Pavel Valenta, Ladislav Beňa, Pavel Vašek, Jarmil Štipský, Vladimír Nitsch, Petr Plajer, Josef Vachník, Libor Škarda, Jozef Ševc, Františk Váňa (k), Antonín Vostrý, Václav Sotona, Bohuslav Sedlář, Josef Boček, Rudolf Koleňák. Trenéři: Jiří Rajtura, Zbyněk Komínek

Sestava Amfory Praha: Pavel Steiner – Karel Dobiáš, Přemysl Bičovský, Petr Salava, Jan Berger, Mirek Čamaj, Jan Fiala, Petr Rada, Martin Kraus, Davide Mattioli, Michal Jiráň, Václav Tittelbach, Zbyněk Merunka, Jiří Zonyga, Oleg Sokolov, Jiří Ševčík, Ivan Borisov, Pavel Větrovec, Antonín Panenka, Roman Skamene. Trenér: Werner Kotas

Rozhodčí: Pavlín Jirků – Ivan Balhar, David Šmat

 

AUTOR: DANIEL KOT


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou