Trenér FK Stará Bělá Ing. Radim Kovář: „Je stále co zlepšovat“

0

Před jarní části sezóny 1.B třídy sk. B MSKFS jsme položili pár otázek trenérovi devátého týmu tabulky FK Stará Bělá panu Ing. Radimu Kovářovi. Tento tým z Ostravy působil dlouho v 1.A třídě. V současné době druhou sezónu hraje v 1.B třídě, kde patří k průměrným týmům. Z následujících slov trenéra týmu ovšem vyplývá, že by se v budoucnu návratu do vyšší soutěže nebránili. O tom také vypovídá stále probíhající rekonstrukce hlavní budovy v útulném fotbalovém areálu, kde hrají fotbalisté FK Stará Bělá své domácí zápasy. O probíhající sezóně a výhledu do budoucna se více dozvíte z následujících otázek a odpovědí.

S jakými ambicemi šel Váš tým do této sezóny?

Jednoznačně zlepšit herní projev, zautomatizovat prvky hry, které nacvičujeme v trénincích, resp. přenášet v maximálním počtu věci z tréninku do zápasu. V organizaci hry máme stále velké rezervy. Plně si uvědomujeme, čeho jsme schopni, na co máme a čeho chceme dosáhnout. Snažíme se dosáhnout lepšího umístění v tabulce, než tomu bylo v loňské sezóně.

Jaké změny proběhly v kádru či realizačním týmu před sezónou 2014/2015?

Každým rokem dochází k odchodům, popř. ukončení činnosti z důvodů osobních, pracovních či změny žebříčkových hodnot, tak i příchodům nových hráčů. Před sezónou 2014/2015 tomu nebylo jinak.

Nejvýznamnější odchody:
Jaroslav Slavík – přestup MFK Vítkovice
Ladislav Drobec – ukončení hostování (návrat SK Brušperk)
Nejvýznamnější příchody:
Roman Mika – hostování ze Sokola Markvartovice
Radek Pytlík – ukončení hostování v SK Čeladná
Lukáš Nenička – návrat k fotbalu
Miroslav Knápek – návrat k fotbalu
Marek Wendtner – hostování z FC Hlučín
Jakub Molnár – návrat k fotbalu

Poprosím Vás o celkové zhodnocení podzimní část sezony s ohledem na výsledky, tréninkovou účast a předváděnou hru…

Z podzimní části máme bilanci 4 výhry, 4 remízy a 5 proher. Víme, že bodů mohlo a taky mělo být více, ale v průběhu sezóny se nám zranilo několik hráčů. V jednu chvíli to dokonce bylo 7 hráčů ze základní sestavy, což by pro mnohé kluby znamenalo problém nastoupit do utkání. Dokázali jsme si však v rámci možností poradit, a proto umístění v tabulce a herní projev bereme s respektem. Tento fakt velkou měrou ovlivnil naše tréninkové jednotky. Je rozdíl, zda trénujete v 16 nebo 7 lidech.
Neustále zlepšovat individuální a týmový herní výkon, být silní na míči, v držení míče, kombinaci a zlepšit efektivitu před, resp. v pokutovém území. Víme o našich silných a slabých stránkách. Víme, jakou hrou se chceme prezentovat a tomu také přizpůsobujeme tréninkové jednotky. Pokud dojde ke zlepšení výše jmenovaného a skončíme kolem středu tabulky, budeme spokojeni.

S jakými hráčskými změnami půjde tým do jarní části soutěže?

Odchody (ukončení činnosti):
Marek Wendtner – ukončení hostování z FC Hlučín
Vlastimil Stařičný – ukončení činnosti
Tomáš Preisner – hostování do SK Šenov
Andrej Osúch – ukončení činnosti
Jakub Kúdela – ukončení činnosti (pracovní povinnosti)
Příchody:
Ondřej Malík – návrat k fotbalu
Ladislav Drobec – hostování z SK Brušperk
Roman Brachtl – hostování z TJ Sokol Hrabová

Jak jste spokojen s průběhem zimní přípravy?

Zimní přípravné období jsme zahájili 7. 1. 2015. Tréninkové jednotky jsou vždy 3x týdně.
V měsících lednu a únoru byla účast velmi malá a nejsme s ní spokojeni. V březnu se účast zvedla a snad i nadále bude zvedat. Je však potřeba říci, že mnohdy to nemají hráči jednoduché. Musí skloubit pracovní (studijní) povinnosti a rodinu (partnerky) s fotbalem. U nás to máme postavené na čisté dobrovolnosti. Nechceme nikoho nutit. Snažíme se o to, ať se kluci baví fotbalem. Je na každém z nich jaké kdo má priority, jak si je dokáže uspořádat a přizpůsobit se jim.

Odchodem či ukončením činnosti (pracovní důvody) některých hráčů jsme jako tým dost utrpěli na kvalitě a šíři kádru. Proto jsme se snažili alespoň někoho přivést, dle našich možností, ať dokážeme opět být v maximální možné míře konkurenceschopní. Je zatím brzo hodnotit přínos posil, jelikož máme za sebou pouze pár přípravných utkání. Po konci jarní částí soutěže budeme schopni říct, zda byl přínos posil takový, jaký jsme očekávali či naopak.

Některá přípravná utkání se nám herně vydařila více a některá zase méně. Výsledek je pro nás v této fázi přípravy až druhořadá záležitost. Každopádně jsme vždy odehráli přípravné utkání či jeho část vždy s větším klidem, jistotou, přesností a lepším pohybem bez míče v momentech, kdy jsme hráli o jednoho hráče v poli méně (někdy nuceně, jindy záměrně). Klukům se tímto krokem snažíme ukázat, v čem jsou jejich přednosti a na čem musí být naše hra založena. Bohužel ještě stále nedokážeme správně vyhodnotit, kdy je nutné hru zpomalit, výstavbou si šance vytvořit, či naopak hru zrychlit.

Prozradíte nám výsledky přípravných zápasů?

Přehled přípravných utkání:
1. 2. Janovice – FK Stará Bělá 0:2 (0:2)
7. 2. MFKV U18 – FK Stará Bělá 2:3 (1:0)
15. 2. FK Stará Bělá – Baška 2:2 (1:1)
22. 2. FK Stará Bělá – MFKV U19 2:2 (1:1)
8. 3. FK Stará Bělá – Řepiště 3:7 (0:3)
15. 3. ČSAD Havířov – FK Stará Bělá 1:7 (1:4)
21. 3. FK Stará Bělá – Řepiště generálka (pozn. redaktora: článek psán dne 19. 3. 2015)

Najdou se ve vašem týmu výrazné lidské osobnosti ať už na hřišti nebo mimo něj?

Snažíme se o to, aby náš tým byl vyvážený. Chceme, ať naši mladí hráči fotbalově rostou a získávají zkušenosti od starších hráčů. Protože během pár let, budou tahouni týmu právě oni. Z tohoto pohledu k vůdčím osobnostem patří Lukáš Nenička a Roman Mika. Mezi mladé hráče, kteří dokáží být s míčem velmi šikovní a jsou nositeli kreativity naší hry, patří Milan Petrik, Radek Pytlík a Daniel Kožík. Za největší baviče považujeme Tomáše Popeláře a Daniela Kožíka. Každý z kluků má v týmu svou roli. Považujeme u nás v týmu za nutné, aby hráči o své roli a úloze věděli, byli s ní ztotožněni a zejména byli ochotni jí plnit.

Jak vypadá zázemí klubu a cíle klubu do budoucnosti?

Celý klub se neustále snaží zlepšovat své zázemí, ze kterého budou profitovat všechny kategorie. Podařilo se nám dostavět druhé patro naší budovy a celkově zrekonstruovat. Do začátku nové sezóny 2015/2016, zde také bude posilovna. Mezi naše dlouhodobé cíle však patří vybudování malého hřiště z umělé trávy, které by sloužilo zejména v zimních měsících jako tréninková plocha.
Z hlediska herního projevu chceme do budoucna přehrávat své soupeře svou fotbalovostí a organizací hry. Až se nám to bude dařit a bude správná chvíle, tak můžeme mít postupové ambice.

Které mužstva jsou podle Vás aspiranty na postup a na sestup z vaší soutěže?

Těžko někoho označovat, jelikož tyhle nižší soutěže jsou nevyzpytatelné a může se stát cokoliv. Zatím se jeví jako sestupující Václavovice. Pokud budou sestupovat týmy dva, tak v současné chvíli je tam aspirantů více. Jako velkého favorita na postup máme tým Hlubiny. Do boje však mohou zasáhnout také Šilheřovice.

Za fotbalunas.cz děkuje za vyčerpávající odpovědi Rostislav Švec


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou