Mistrovské tituly se Slavií, stříbro z mistrovství světa U20 a angažmá v Turecku. To vše stihl jednatřicetiletý Petr Janda, který dodává: „V Čížové bych rád pokračoval!“

Nejlepším hráčem víkendového 29. kola ČFL byl vámi zvolen záložník Petr Janda z Čížové. V rozhovoru jsme se zaměřili nejen na jeho časy ve Slavii či Turecku, ale také na aktuální stav Čížové, která po roce sestupuje zpět do divize.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Ve víkendovém zápase s Litoměřickem jste se dočkal druhé tříbodové výhry v sezoně, což není zrovna vysoké číslo. Byl to ze strany Čížové vydařený výkon?
Vydařený výkon to byl z toho pohledu, že jsme se konečně víckrát gólově prosadili a hlavně v obraně jsme hráli do poslední minuty o udržení čistého konta, což se nám v celém ročníku moc nedařilo.
Obecně mi přijde, že Čížová nehraje tak špatně, jak je bodově ohodnocená. Měli, teď už i vaši svěřenci, na víc?
Na více bodů jsme určitě dosáhnout mohli, sezonu ovlivnilo hlavně naše podzimní působení ve Strakonicích, kde jsme neměli domácí hřiště, řada zranění klíčových hráčů a když nemáme ten kádr tak široký a zraní se nám dvě, tři opory, je to na našich výkonech hrozne znát.
Vám se zápas s Litoměřickem opravdu povedl, když jste vstřelil dva góly a přidal i vybojovanou penaltu. Udělal Vám výkon mužstva radost?
Vlastně na mě byly dvě penalty, tu druhou jsem ještě neproměnil. Hlavně jsem rád, že jsme udělali radost domácím fanouškům, kteří nás podporují, i když jsme na tom tak špatně a nedaří se nám.
Těžko hledat ve třetí lize hráče, který by měl takovou minulost jako vy, kdy to s vámi začalo vypadat, že míříte do první ligy?
Asi když mi bylo osmnáct let, povedl se mi podzim pod tehdejším trenérem Kozlem v béčku Slavie a trenér Jarolím si mě vytáhl na přípravu do áčka, já ji využil a už se kádru udržel.
V té jste si užil dvě mistrovské oslavy se Slavií Praha, kdy jste se do áčka probojoval a jak se vám pod trenérem Jarolímem hrálo? Jak na ty časy vzpomínáte?
Ve Slavii jsem zažil ty největší úspěchy, klub mi přirostl k srdci a trenér Jarolím mi dal šanci nakouknout do dospělého fotbalu. Takže samé pozitivní věci. Hlavně postup přes Ajax do ligy mistrů je nezapomenutelný.
Zvolil jste přestup do Turecka po vypršení smlouvy. Neměl jste nabídky i z renomovanějších soutěží?
Nějaké nabídky jsem měl i jinam, ale v té chvíli byla nabídka z Antalyasporu nejkonkrétnější, navíc vidina fotbalu a hezkého místa pro život (moře, teplo, krásné město) mě nakonec přesvědčila, že půjdu právě tam.
Hodně se o vás napsalo, že to v Turecku nevyšlo, dle představ. Dalo se něco udělat jinak, nebo jste neměl potřebné štěstí?
Poznal jsem, že život v Turecku je složitý, jiná kultura, myšlení lidí a když se nakonec připojily ekonomické problémy v klubu, angažmá jsem tam dobrovolně ukončil.
Po štacích v Antalyasporu, Denizlisporu či Bolusporu jste v roce 2015 Turecko opustil. Věděl jste už v té době, že je s fotbalovou profi kariérou konec?
S profikariérou jsem neskončil z výkonnostních důvodů. Měl jsem už delší dobu zdravotní problémy, které jsem řešil po ukončení angažmá v Turecku operací u reprezentačního lékaře Dr. Zemana. Bohužel jsem po rehabilitaci zjistil, že na každodenní dřinu a trénování to již není, tělo se ozývá, tak jsem zvolil zlatou střední cestu – studium na VŠ trenérských licencí a k tomu fotbal na poloprofesionální úrovni.
Nakonec jste se dostal právě do Čížové, jak jste se vlastně do tohoto malého klubu dostal?
Přes mé bývalé spoluhráče ze Slavie – Michala Helda, Radima Nečase a Lukáše Dvořáka, kteří mě kontaktovali. Slovo dalo slovo a dotáhli jsme obec Čížovou k historickému úspěchu – postupu do ČFL, i když bohužel jen na jeden rok.
Vrátil bych se ještě chvíli k jednomu z vašich největších úspěchů, kam řadíte stříbrnou medaili z mistrovství světa v Kanadě? Stříbro pro výběr U20 byl senzační úspěch.
Velký úspěch to samozřejmě byl, ale výš řadím osobně třeba postup do ligy mistrů se Slavií.
Řada hráčů vítězné Argentiny nyní působí v TOP světových klubech, naopak skoro většina hráčů Česka se postupně z velkého fotbalu vytratila. Jste s parťáky v kontaktu?
Moc ne, ale rád bych to napravil. Teď v sobotu se máme, díky rozlučce Luboše Kaloudy, v Brně, možnost se po dlouhé době vidět a zavzpomínat na staré časy.
Na závěr ještě jedno aktuální téma. O Čížové se píše, že situace je velmi špatná. Uvidíme vás v jejím dresu v příští sezoně? Jakou soutěž Čížová přihlásí?
Čížová přihlásila na příští sezonu divizi. Přece jen na malou obec, kterou je Čížová, je ČFL příliš velké sousto. To se touto sezonou jasně prokázalo. Ekonomicky je to neúnosné, pro obec to jsou velké finanční nálady a ve finále to táhne vše jen jeden člověk. Já bych v klubu rád pokračoval, ale ve finále to bude o tom, zde se seženou peníze na fungování klubu v příští sezoně a to momentálně jasné není.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.