ROZHOVOR S HRÁČEM KOLA - 19.kolo Divize A, 2017-2018: „V Teplicích jsem prošel celou mládeží až do áčka,“ prozradil zkušený kapitán Marian Geňo

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 19. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Kdo je tím vítězem? Redakce fotbalunas.cz vyzpovídala Hráče kola, kterým se stal kapitán Slavie Karlovy Vary Marian Geňo, který v anketě zvítězil na jaře již podruhé. Jaké byly jeho fotbalové začátky, a co je klíčem k úspěchu?

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Na jaře už jste byl vyhlášen Hráčem kola podruhé. V čem tkví Vaše kouzlo a celkově Karlových Varů?
„Jsme takový rodinný klub ve větším městě, snažíme se o to, aby kluci od žáčků, přes dorost a béčko až po áčko byli tak nějak vzájemně propojeni. Myslím, že se nám to daří. Nemyslím, že máme úplně nejsilnější tým v divizi, ale hodně držíme při sobě, každý ví, jakou má v týmu roli, kostra týmu je dlouhodobě pohromadě a i trenéra máme celou dobu v divizi jednoho. Všichni už víme, co od sebe čekat, v tom je to kouzlo. A z toho vzniknou i individuální ocenění. Poděkovat musím hlavně mamině, ta chodí hlasovat i v noci.“ (smích)
Kde jste s fotbalem začínal, a jak dlouhá cesta byla ke kapitánské pásce v Slavii Karlovy Vary?
„S fotbalem jsem začínal v Jiříkově, to je malé městečko ve šluknovském výběžku. Měli jsme velice silný ročník a nakonec jsme si tři kluci zahráli profifotbal, za to musíme trenérům p. Škvorovi a p. Zlatovi poděkovat. A ve třinácti letech jsem přestoupil do Teplic, a tam prošel celou mládeží až do áčka, sice jsem si ligový start nepřipsal, ale na ty tři měsíce v áčku do smrti nezapomenu. Tehdy v tom týmu bylo spousta pozdějších nebo stávajících reprezentantů. Pak už jsem víceméně hrál ČFL za Chomutov, Cheb a Vary. A po jedné sezoně v Sokolově a půlročním působení v německém Mitterteichu, jsem se vrátil do Varů a tu pásku jsem hned dostal, v 27 letech jsem byl suverénně nejstarší, měli jsme tehdy hodně mladý tým, s kterým jsme pak po dvou letech spadli. Vždy jsem si přál, aby se mi s tou páskou podařilo vrátit Vary zase tam, kam patří. Každý rok se pohybujeme nahoře, ale letos jsme k tomu po čtyřech letech nejblíž.“
Prozradíte nám, na jakém postu se Vám hraje nejlépe, a jak probíhá komunikace Vašeho týmu na hřišti? V divizi už si asi nikdo nemůže dovolit být potichu.
„Nejlíp se mi vždy hrálo na hrotu, ale poslední tři roky hraji podhroťáka. Chvilku mi to trvalo, ale už jsem si tam zvykl. Samozřejmě, že nemůžeme být potichu, je potřeba dostat do hry emoce a zejména zorganizovat hru, ať už od brankáře, stoperů nebo starších hráčů, zkrátka jako v jiných klubech.“ (smích)
Slavia Karlovy Vary v jarní sezoně ještě neprohrála, pokud se nepletu. Jak moc to vnímáte, a je soupeř, kterého se obáváte?
„Je to příjemný pocit, vstup se nám povedl, vždy je člověk po zimní přípravě trošku nervózní, jak se mu podaří sbírat body. Spíš mi přijde, že poslední dobou jsou na nás všichni daleko víc nažhavení, než v jiných zápasech. Takže momentálně se nejvíc "obáváme" Rakovníka, jsou druzí za námi a jedeme v neděli k nim. Těším se. Věřím, že to bude zajímavý zápas s hezkou fotbalovou kulisou.“
Společně s Martinem Psohlavcem táhnete tým. Mohl byste ale na závěr prozradit, kdo odvádí dost černé práce, ačkoliv to na první pohled není tak vidět, a podává skvělé výkony? A jaká je celkově v týmu nálada?
„Jednoznačně Pěkníčko (Martin Pěkný)! Vynikající stoper, který má trošku smůlu, že není větší, jinak už by byl někde jinde. Na něho se můžeme spolehnout vždycky. Vytvořili s Honzou Staňkem výbornou stoperskou dvojici. Nálada je taková pracovní, snažíme se poctivě trénovat a společně dosáhnout vysněného týmového úspěchu.“

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.