Rozhovor s Tomášem Věnečkem

Tomáš Věneček prošel mnoho brankovišť a všude zanechal vynikající stopu. V prachatickém okrese byl dominantním brankářem, který držel FK Lažiště v Krajském přeboru. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Co tě vedlo k trénování v dalekém Kazachstánu, tak trochu exotické zemi?
Přišlo nové a hlavně rychlé angažmá, které kvůli finančnímu ohodnocení prostě nešlo odmítnout, samozřejmě to byla výzva pracovat pro prvoligový kazašský klub a neustále se posouvat.
Kazašský fotbal u nás není neznámý, jeho národní tým byl několikrát naším soupeřem v kvalifikacích MS i na mládežnické úrovni se s ním potkáváme od sedmnáctek k dvacítkám. Víme, že jde o ambiciózní hráče a fotbal zde má velkou podporu, co mu chceš přinést ty z naší a své brankářské školy?
Z naší, tedy respektive české školy nic, jelikož ji nemám rád, trénuje se tady špatně a většinou v našich klubech trénují lidi, kteří jsou s klubem spjatí delší dobu a nedělají to progresivně a účelně a koncepčně, takže já se rozhodně z naší školy neinspiruju. Na druhou část této otázky bych odpověděl, že bych chtěl čerpat co nejvíce progresivních novinek ze zahraničí, nadále se inspirovat a přenášet to praxe pro své svěřence, rozhodně nechci chodit na trénink s papírkem jako naši čeští trenéři, ale mít to všechno v hlavě připravené a trénink připravit přes noc a mít to třeba hodinu dvě před startem tréninku vše hotové, abych mohl vše ještě dopravovat či změnit, prostě profi.
Angažmá si získal za poměrně krátkou dobu, jak se tyto námluvy uskutečnily a do jakého klubu jdeš?
To byla shoda neskutečných okolností, měli jsme s manažerem jeden klub ze Slovenska, který měl zájem a poté se ozval ukrajinský manažer přes mého, že jeden klub z Kazachstánu shání někoho na trénování brankářů mládeže, ale musí to být mladý progresivní trenér se zkušenostmi. Navíc to nebylo tak jednoduché, naplnit všechny body dohody, počínaje vízem, čistým trestním rejstříkem, částečnou znalostí ruského jazyka, také fakt, že musím v klubu vydržet dva roky, jinak by klub využil sankcí, které jsou ve smlouvě. Jinak jde o Kaisar Kyzylordu, účastníka první kazašské Premier league, ale s áčkem nebudu mít nic společného, mojí povinností bude práce s mládežnickými brankáři a také pravidelná návštěva akademie, kde budou probíhat tréninky.
Odcházíš na začátku roku, v jaké fázi je tamní příprava a jak se tam soutěž hraje?
Co vím od kluků, kteří tam třeba hráli nebo mají kamarády, tak soutěž se hraje jako v Rusku systémem jaro - podzim. Práce s mládeží mi začíná v úterý 9. ledna, první dny budou spíše asi seznamování s prostředím, seznámení s tréninkovým areálem mládeže, školou, seznamem brankářů jednotlivých kategorii a super je, že mám k sobě asistenta, tady v České Republice to není. Zde je to ten, kdo má na starost přípravu pomůcek před a po tréninku, který dostane den před tréninkem info co všechno na daný trénink musí být připravené a o jaký trénink půjde. Jinak co se týče mužů a ligy, tak nedokážu říct, ale určitě tam jsou kvalitní soupeři, Karaganda hrála ligu mistrů a Astana pokračuje v evropské lize, takže kvalita tam určitě je.
Co si sebou vezmeš, kromě píle, výborné pedagogiky a perfektního profesionální přístup k fotbalu? A co budeš vyžadovat od svých svěřenců?
Určitě pokoru k tamnímu režimu a životu v Kazachstánu, protože to tam bude nesmírně složité a těžké. Určitě budu pokračovat v progresivních trénincích a práci s gólmany, aby je to bavilo, tréninky byli komplexní, měnili se, byly pestré, kvalitní a účelné. Potom věřím, že přijde odezva. No a co od svých svěřenců? Že budou mít stejný přístup jako já a budou malinko trpěliví s mojí ruštinou (smích), ta je zatím na začátku, všechno chce čas.
Jak se domluvíš v bývalé zemi Sovětského svazu?
Určitě rusky, něco jsem pochytil od kamarádů, ale samozřejmě chodím na kurzy ruského jazyka, je to slovanský jazyk, chorvatsky jsem se taky naučil, takže věřím, že když budu mít volno po tréninku, budu studovat a půjde to.
Na závěr, jak jsi strávil Silvestra a co bys popřál sobě, českému fotbalu a kamarádům v roce 2018?
Silvestr s přáteli, ale v klidném prostředí. Sobě? No, aby vše bylo tak jak má, tedy v pořádku, kamarádům a všem lidem, aby byli zdraví a úspěšní v roce 2018.
Tak to byl rozhovor s brankářem mnoha jihočeských klubů, který po ukončení závodní přešel na dráhu trenéra. Jeho tréninky máte možnost zhlédnout na youtube, nebo na jeho FB profilu.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.