Filip Mertl se kvůli zranění kolene musel přesunout z pole do branky

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 1. a 8. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Filip Mertl odpovídá na otázky pro fotbalunas.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji Vám k zisku hráče kola. Jste již třetím hráčem vašeho týmu, který toto ocenění vyhrál. Co to pro vás znamená?
Znamená to pro mě docela dost. Nehrál jsem fotbal asi 2 a půl roku, kvůli zranění kolena bohužel dál hrát v poli nemůžu, proto jsem se s Tátou (Vlastimil Mertl - trenér Frymburka) domluvil, že za Frymburk budu alespoň chytat. Mám k Frymburku vztah od mala právě díky němu, tak snad alespoň teď může být zase i spokojený, že jsem u fotbalu a snad mi to i docela jde :-).ale za toto rád zaplatím. :-)
Pokladník, po Josefu Micákovi a kapitánovi Račákovi, bude mít určitě radost i z Vás. Kolik Vás bude hráč kola stát?
No počítám s tím, že mi to Milouch (Milan Račák) určitě spočítá, jak se mu to bude hodit :-) ale za toto rád zaplatím :-) Pro kluky mám připraveno překvapení již teď na sobotu.
Kdo si myslíte, že Vám poslal nejvíce hlasů? Máte hodně fanynek?
No fanynek asi ne :-D ale určitě to bylo od plno lidí z Frymburka, fanoušci jsou tam pořád skvělí. Jsem rád, že poté, co jsem stál s nimi jen za klandrem si můžu užívat zase hry a občas i slyšet slova chvály, i když nejsem povoláním brankář.
Jak jste viděl zápas s Kaplicí a následně s Kamenným Újezdem Vy?
Zápas s Kaplicí byl zvláštní, první poločas byla jasně lepší Kaplice, kde jsme se spíše více hádali mezi sebou nebo s rozhodčím a vůbec se nesoustředili na vlastní hru. O půli jsme si něco řekli a za 15 minut jsme již vedli 3:1, to už Kaplice neměla vůbec šanci. Zápas s Kameňákem byl pro mě osobně docela důležitý, protože tam přestoupil můj šéf z práce - Jan Trummer, takže mi to udělalo radost vidět ho taky drobet nespokojeného :-) Celý zápas byl v naší režii, kluci hráli perfektně a já jsem měl minimum práce, musel jsem, stejně jako s Kaplicí, zasahovat jenom jednou :-)
Není to tak dlouho, co jste nastupoval v poli. Co se stalo, že jste brankář?
Ano, bohužel zranění mi to již nedovoluje. Mám znovu povolený křížový vaz v pravém koleni. A jak jsem již odpovídal v dřívější otázce, jsem alespoň rád, že můžu nějakým způsobem být u fotbalu. Chytání mě celkem baví, vždycky jsem vlezl do branky v hale (za FK Bizoni ČB), když jsme neměli zrovna brankáře, tak jsem si tam stoupl s tím, že můžu s nimi hrát nohama a mám slušnou organizaci hry, tak mi to asi celkem jde. Naposledy jsem fotbal hrál za Olešník, kde jsem si již zvykl a nedám tam na nikoho dopustit. Chybí mi ta parta kluků, ale strašně rád je vidím v popředí tabulky Krajského přeboru, kluci si to zaslouží. :-)
Posílili jste oproti loňsku kádr? Jak trénujete?
No myslím si, že jedinými posilami byli bratři Kozové, z nichž Martin hraje v našem týmu rozhodně jednu z největších rolí. Po zranění kolene hraje s chutí a patří k oporám týmu. Další posilou jsem asi pak jen já, pokud je to možné tak brát :-D. A ve Frymburku se bohužel, nebo tedy vzhledem k výsledkům, asi díky bohu netrénuje vůbec. V pátek se sejde tak 6-10 kluků, kteří si zastřílí na bránu a jdou si v poklidu sednout na pivo. Ale asi nám to zatím opravdu vyhovuje, i když trenér z toho moc radosti nemá, ale je už asi zvyklý :-). Skládá sestavu i hodinu před zápasem, kolikrát nejsou ani lidi na zápas, ale díky některým oporám to nebývá ani znát.
Jak jste zatím spokojený s výsledky klubu v sezóně?
Začal jsem chytat v zápase v Nové Vsi u ČB, kde jsme prohráli 3:0, i když jsme určitě nebyli horším týmem, spíše naopak. A od té doby jsme vlastně neztratili ani bod. Takže nemohu odpovědět jinak, než že jsem nadmíru spokojen. Rád vidím náš tým na prozatímním 3. místě tabulky.
Troufnete si tipnout aspiranta na postup a naopak na sestup?
No upřímně na postup nevím. Nová Ves u ČB určitě má ambice, ale nemyslím si, že by měli lepší kádr než třeba Klikov, ten jsem hrát ještě neviděl, ale zatím předvádí dobré výkony a podle mě právě on bude chtít postoupit. O sestup bych řekl, že se určitě bude prát Nová Ves - Brloh, Chvalšiny a Olešnice.
Máte nějaký předzápasový rituál?
No u mě to je jedině pití Coca Coly, kterou normálně nepiji a kupování čokolády :-D dalším asi rituálem by se dalo brát, že místo chráničů používám pivní podtácky :-D
V poslední době se Frymburku daří výsledkově, i v anketách. Je nějaká perlička z kabiny, která je publikovatelná?
Nevím jaká by byla perlička, u nás se celkově drží dobrá nálada, nikdo si na nic nehraje, bereme to tak jak to je. Jdeme si všichni zahrát, ale samozřejmě nikdy nechceme prohrát. Dokážeme si i dost lézt na nervy a to vím i poté co jsem v kabině pouze 5 zápasů :-) známe se všichni strašně dlouho a to je možná ta výhoda.
Chtěl byste něco vzkázat přátelům, rodině, spoluhráčům, kamarádům, prostřednictvím fotbalunas?
Rodině určitě ano, strašně rád hraju s bráchou (Roman Mertl), kterému se teď taky opravdu daří a už je to jiné, než když jsem se na něj jezdil pouze dívat. Mamka je určitě taky moc ráda, že jsem zase u fotbalu a u táty to asi nemusím komentovat. Vychoval mě, díky němu jsem snad i něco ve fotbale dokázal a jsem rád, že mu to můžu teď nějakým způsobem vracet a dělat mu radost. Snad je taky drobet zase pyšnej.
Na závěr pět otázeček v malém dotazníku:
Kdy a kde jste s fotbalem začal?
Začínal jsem v 5 letech v Dynamu, kde mě až do žáků vedl táta a měli jsme velké úspěchy. Ročník 92-93 byl velice úspěšný a rád vzpomínám na některé naše úspěchy a svoje spoluhráče a dodnes kamarády.
Jaký je Váš oblíbený fotbalový klub a oblíbený hráč?
Mám oblíbené tři kluby, v zahraničí jsou to Real Madrid a Manchester United. U nás nemohu jinak než fandit Dukle Praha. Hráče již tolik nesleduji, oblíbenými hráči pro mě byli Pavel Horváth, Patrik Gedeon, Zidane a Ruud Van Nistelrooy.
Se kterým hráčem jste si na hřišti nejvíc rozuměl?
Myslím, že tady je odpověď jednoznačná. Byl to v posledních chvílích mé hráčské kariéry Lukáš Dudek z Olešníka, se kterým jsme si uměli vyhovět a často jsem ho nacházel přihrávkami. Teď to budou podle mě Michal Flöring, Dušan Račák a brácha Roman Mertl. Sestava se u nás mění každým zápasem :-)
Jaké bývají pozápasové oslavy výher vašeho klubu?
No tak určitě máme Frymburskou hymnu, kterou nelze vynechat a doufám, že si ji zazpíváme i teď v Boršově :-) jinak asi jedinou kuriozitou bude kradení ručníků ve sprchách :-D poté už přijde na řadu všemi oblíbené pivo a ve Frymburské hospodě u Gory večeře od paní Turkové, kterou musí vždy odpracovat náš manažer pan Turcovský :-)
Kdo je Váš největší fanoušek?
No tak rozhodně to bude táta, který, jak jsem již říkal, mě fotbalově vychoval. On je strašnej fotbalovej fanatik :-) někdy je pro něj třeba od plno lidí pochopení, které ale bohužel moc lidí taky nemá. Dál už asi jen mamka a brácha.
Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů!!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.