HRÁČ KOLA LUKÁŠ DONT o kabině, korupci či Patriku Schickovi

Lukáš Dont, bek hájící barvy Rožďalovic, je i přes svůj věk (26 let) jedním z nejzkušenějších hráčů v soutěži. Většinu svého fotbalového života totiž strávil přímo v mládežnických kategoriích Sparty Praha. Zahrál si za ni proti mnoha slavným evropským akademiím včetně Ajaxu a svých cenných postřehů využil i během své krátké trenérské kariéry u mládeže. Nejen na ni jsme Lukáše Donta dnes vyzpovídali. Jelikož byl rychlý obránce zvolen hráčem kola za toto jaro již podruhé, najdete na našem webu i předchozí společný rozhovor.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
V minulém rozhovoru jste říkal, že chcete s Rožďalovicemi skončit třetí, nyní jste čtvrtí. Jak hodnotíte počínání týmu za poslední období?
Tak je dobré v rámci možností, určitě jsme mohli hrát lépe a získat více bodů. Osobně mne nejvíce mrzí, že jsme nevyhráli s trápící se Kostelní Lhotou, tři body proti ní se zdály být takřka povinností.
Jaká je v týmu atmosféra před zápasy? Bavíte se, pouštíte si hudbu...?
Kopou tu hlavně kluci z okolí, a tak se dobře známe. Skvěle spolu vycházíme, scházíme se před utkáními s velkým předstihem, sedneme si a povídáme si spolu. Je tu přímo ukázková parta.
Koho byste označil za lídra kabiny?
To je těžká otázka. Osobně za něj mám nejvíce asi přímo trenéra Hojsáka, je takový náš lodivod, dokáže nás navést na správnou cestu, i když se v zápasech trápíme.
Dozvěděl jsem se, že jste také krátce trénoval. Jak to probíhalo?
Ještě když jsem hrával na Spartě, rozhodl jsem se trénovat tamější nejnižší věkové kategorie. Trénoval jsem tam čtvrt roku a pak jsem s tím však přestal, jelikož mi přišlo šokující, že i v tak nízkých věkových kategoriích byla korupce. Hlavně ze strany rodičů, kteří se snažili, aby jejich děti hrály za každou cenu.Šel jsem trénovat do Bohemky, kde jsem kvůli stejnému problému vydržel také asi tři měsíce. Uvažuji, že bych se k trénování vrátil, ale tato situace v českém fotbale je naprosto odpudivá.
Když se podíváme do Evropy, kde pracují s mládeží nejlépe? V La Masii, Ajaxu Young či ještě někde jinde?
Dlouhodobě převyšují zbytek Evropy španělská a německá mužstva. Disponují velkým přísunem mladých hráčů, které trenéři dovedou v relativně brzkém věku zapracovávat do prvních mužstev i v těch největších klubech. V Čechách chybí lepší školení trenérů, jinak se západu vůbec nemůžeme přiblížit. Tady není vůbec žádná koncepce, mladí hráči od trenérů neslyší nic podstatného a poučného ohledně regenerace a stravy, natož nějaké to opravdové fotbalové vzdělání. Mám kamarády a známé, kteří hrají v západní Evropě ve druhých, třetích, ale i prvních ligách a to nejde vůbec srovnávat. Téměř denně absolvují osmihodinové cykly, v nichž se dbá na vše důležité - trénink, fotbalové vzdělání, stravu i regeneraci. Je to i o přístupu jednotlivých klubů, ale opravdu se máme co učit.
Co si myslíte o dvou největších talentech českého fotbalu, Černém a Schickovi? Co říkáte na pozice, v nichž se oba nachází?
Jde o zcela odlišné kategorie. Venca Černý je, abych tak řekl, projektem svého táty. I ten ho dostal do takového velkoklubu jako je Ajax, pracoval na tom od Vencových prvních kroků. Samozřejmě má ale Václav Černý nepopiratelný potenciál a doufám, že ho ještě předvede! S Patrikem Schickem se osobně známe, ze Sparty i Bohemky, a jsme spolu trochu v kontaktu. Patrik má opravdu neuvěřitelný potenciál, přesto je to i u něj částečně o štěstí nebo spíše o "projektu." Zde jde o projekt Patrikova agenta, pana Pasky, který je mužem na svém místě. Patrika, stejně jako dříve třeba Vencu Kadlece, fotbalově vychoval a dostal do světového fotbalu... Nebojím se říct, že by dnes jinak mohl Patrik kopat nadále v Bohemce, případně v Liberci nebo třeba jen ve Vlašimi. Každopádně jsou oba tím nejlepším, co náš fotbal může v současné době, přinejmenším v jejich věkové kategorii, nabídnout.
Co říkáte jakožto věrný Sparťan na letošní tažení sešívaných?
Je to jen dobře, mám z něj radost. Slavia, jedna z výkladních skříní českého fotbalu, se opět zvedla, přitáhla na stadióny fanoušky a do svého fondu peníze. S tím šla nahoru aktraktivita celé ligy, když je tu více týmů, které se mohou prát o titul. Doufám, že nově získaných peněz Slavia využije dobře a investuje je do rozvoje mládeže a nic neskončí v kapsách nejvyšších představitelů. Těší mě, že tu máme zase ten starý dobrý český tandem, Spartu se Slavií, obě v nejvyšších patrech tabulky. Opravdu Slavii přeji rozumné vedení, zatím se nedá moc odhadnout, jelikož jsem se nad některými předraženými nákupy a přemrštěnými platy podivoval. Rozdíly jsou tam spíše na výplatní pásce než na hřišti, a to nikdy nedělá dobrotu. Však vidíme, jak je to právě ve Spartě, někteří hráči jsou rozmazlení, podávají špatné výsledky a s manažery je to tam ještě horší. Vše ukáže čas.
Vzkážete zase něco fanouškům?
Samozřejmě jim opět moc děkuji za hlasy, moc si jich vážím. Uvidíme se na našem dalším zápase!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.