Stát na hřišti, koukat na plný stadion a slyšet znělku Ligy mistrů, to je nepopsatelné, vzpomíná František Dřížďal

S karlovarským střelcem třech branek proti Sedlčanům jsme se nemohli nevrátit k jeho bohaté kariéře, během které si zkusil i nejslavnější klubovou soutěž v dresu pražské Slavie. S kým z bývalých spoluhráčů je v kontaktu? A jaký unikátní koníček mu musí tolerovat manželka?

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Františku, gratuluji k oprávněnému ocenění Hráče kola. V utkání se Sedlčany jste vsítil hattrick, kdy se vám tohle naposledy povedlo?
Děkuji za ocenění Hráče kola. Pokud nebudu počítat mládežnické soutěže a tréninky (úsměv), tak je to můj první, a tuším i poslední, hattrick v mistrovském utkání.
Tatran ale rozhodně nedal svou kůži zadarmo a až do posledních vteřin vám hodně zatápěl.
Domácí mužstvo mě velice překvapilo svým nasazením a bojovností, s kterou jsme měli především v prvních dvaceti minutách veliké problémy. Když k tomu přidáte bouřlivé prostředí a motivaci porazit jedno z nejlepších mužstev soutěže, měli domácí velikou touhu uspět. Tento zápas nám ale střelecky vyšel na výbornou, jinak bychom asi neuspěli.
Probíhaly v kabině oslavy spojené s návratem na první místo divizní tabulky?
Samozřejmě jsme byli rádi, že jsme opět v čele, ale asi vše zastínil můj střelecký úlet (úsměv).
Během své kariéry jste si zahrál za Sokolov, Brno nebo Slavii Praha, se kterou jste okusil i Ligu mistrů. Na jaký zápas v ní vzpomínáte nejraději?
Jako malý kluk jsem fandil Ajaxu a můj nejoblíbenější hráč byl Marco van Basten. Proto dvojzápas proti Ajaxu Amsterdam, a především odvetný zápas, kdy jsme postoupili do skupinové fáze Ligy Mistrů, je pro mne největším sportovním úspěchem mé kariéry.
Prakticky ze dne na den jste tenkrát přešel ze Sokolova rovnou do nejprestižnější klubové soutěže. Byl to pro vás velký šok?
Šok pro mne byl, že se o mne po jedné vydařené sezóně v Sokolově zajímalo hned několik ligových klubů. To, že jsem nakonec přestoupil do Slavie, byl správný krok, který mne vynesl až do Ligy mistrů. Byl jsem ve správný čas na správném místě.
Navštívil jste stadiony Arsenalu, Tottenhamu, Ajaxu nebo Sevilly. Kde na vás dýchla ta nejlepší atmosféra a běhal vám mráz po zádech?
Nejkrásnější atmosféru jsem cítil proti Tottenhamu, kde jsme se do konce odvetného utkání prali o postup do další fáze poháru UEFA. Byli jsme lepším týmem, ale nakonec se štěstí přiklonilo k domácím a ve velice vyrovnaném duelu proklouzli dál. Mráz po zádech mi běhal vždy, když jsme stáli, koukali na plný stadion a hrála znělka Ligy mistrů. To bylo nepopsatelné.
Ve Slavii vás fanoušci přezdívali Forrest Gump díky vaší rychlosti a neustálému pilování lajny. Slýcháte ji například i nyní ve Varech?
Ve Varech jsem hrál již před angažmá v Sokolově a tam mi říkali motorová myš, ale nevím, jestli se to po tomto hattricku nezmění. Už jsem třetí nejlepší střelec mužstva (smích)!
Především v sešívaném dresu jste si zahrál se spoustou známých jmen. Jste s některými bývalými spoluhráči v kontaktu?
Jsme v kontaktu především s Markem Suchým, Pavlem Fořtem a Michalem Švecem, se kterými si občas zavoláme, mezi sezónami se navštěvujeme a jezdíme na společné akce.
Jaký je současný trenér české reprezentace Karel Jarolím, pod nímž jste se Slavií získal dva tituly mistra první ligy?
Myslím, že pana Jarolíma nemusím hodnotit. Všichni známe jeho trenérské metody a profesionální přístup. Karel Jarolím je jeden ze dvou trenérů, kteří zásadně ovlivnili můj přístup k fotbalu.
Co říkáte na současnou podobu Slavie? Dotáhne to znovu po delší době k ligovému prvenství?
Všichni fanoušci Slavie cítí, že by konečně po dlouhém období mohl přijít úspěch v podobě titulu. Velice důležité je, že klub je po ekonomické stránce stabilizovaný a vlastní již i stadion Eden. To je správný krok, teď už chybí jen ten titul.
Před profesionální fotbalovou kariéru jste pracoval jako kuchař v Sokolově. Jaké povolání vykonáváte nyní?
Pracuji v klubu jako trenér sportovních tříd, trenér mládeže a ve vedení klubu připravujeme spoustu projektů na rozvoj, propagaci a ekonomické zabezpečení. Současně občas také přijdu na trénink a zápas "A" mužstva a dám nějaký ten gól (smích).
Pokud se nemýlím, pracujete také na získání trenérské licence.
Trenérskou licenci jsem si před lety dělal, mám bohužel jen "B" licenci a dál se zatím nehlásím. Jsem toho názoru, že trenéra nedělají získané licence, nýbrž zkušenosti. Poznal jsem spoustu mládežnických trenérů s licencí a vůbec se nedivím, že český fotbal je tam, kde je. Tréninkový proces, který jsem zažil já před dvaceti lety na škvárovém hřišti v Horním Slavkově, se ještě hojně používá. Tréninky bez náročnosti, intenzity, detailu, korekce chyb nebo názorných ukázek, moc toho nefunguje. Dávám přednost semináři s trenéry - A. Barákem, J. Hřebíkem, Z. Haníkem, J. Netscherem, V. Ličkou a dalšími.
Kam až byste se chtěl dostat, jaký tým byste jednou rád trénoval?
Nemám zatím představu, čeho bych chtěl dosáhnout jako trenér, vím jen, že se chci věnovat mládeži.
Jak se díváte na úroveň divize a věcí s ní spojených? Láká vás zahrát si s Buldoky ČFL?
Postup do ČFL je naším cílem, všichni si to přejeme. Já bohužel v létě s fotbalem končím, ať budeme hrát divizi nebo ČFL. Již jsem rozhodnutý, chci se více věnovat svým dvěma synům, kterým je šest a čtyři.
Dozvěděl jsem se, že chováte hady. Kolik jich máte? Podporuje vás v tomto koníčku manželka?
Hadi a krokodýli byli vždycky zvířata, která mě fascinovala. Bohužel manželka doma překousla jen hady. Máme patnáct dospělých jedinců, ale blýská se na lepší časy, po podzimním páření to vypadá na nové přírůstky. Chovám Boa constrictor (Hroznýš královský) a Corallus batesii (Psohlavec zelený).
Kvůli sněhové kalamitě na jihu Čech vás čekala o víkendu akorát pauza. Jak jste ji využil?
Sněhová kalamita nás trochu zaskočila, avšak dokázali jsme si s ní poradit více než bravurně a vůbec se nezlobím, viz fotografie (úsměv).
Děkuji vám za rozhovor!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.