Tachovský kapitán Jan Matas: ČFL je nejdivočejší soutěž v republice

V 11. kole jste z jedenáctky kola nejvíce hlasů poslali JANU MATASOVI z týmu Tachova. Ten už se stal Hráčem kola i v loňské sezóně (přečíst si o jeho působení v Plzni či ve Švýcarsku můžete zde), takže jsme s rozhovorem mohli plynule navázat. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Navazujete na dobré výkony z jara a jste ve vyrovnané tabulce jen dva body od druhého místa. Kde máte své cíle pro sezónu?
Jsem rád, že navazujeme na naše jarní výsledky, nicméně si myslím, že můžeme mít ještě lepší. Některé zápasy nám nevyšly podle představ. Letošní soutěž je nesmírně vyrovnaná. Mezi naše cíle patří, abychom nehráli o záchranu, byli v tabulce co nejvýše a hráli pohledný fotbal, kterým přitáhneme diváky na stadion.
Naposledy jste brankou přihrál svému týmu body v závěru. V posledních minutách už jste letos skóroval i proti Štěchovicím. Máte patent na pozdní góly?
To určitě nemám. Myslím si, že ty naše pozdní góly vyplývají z toho, že hrajeme do konce utkání, nevzdáváme se a bojujeme, dokud rozhodčí nepískne do píšťalky. Ještě jsme dali gól třeba v 90. minutě proti Převýšovu. Dále s Vltavínem a v Zápech padly naše góly chvilku před koncem utkání.
Cože jste letos zaznamenal už tři branky?
Tuto sezónu jsem zatím všechny zápasy odehrál na defenzivním záložníkovi, takže z pozice záložníka se už dopředu dostanu víc, než loni na stoperu. Samozřejmě chodím i na standardky a když nám teče do bot, tak nás někdy trenér pošle na hrot.
Na prvním místě jsou opět Jirny. Čím tento celek podle vás vyniká?
Netroufám si tipovat, jestli Jirny obhájí titul. Jak už jsem říkal, soutěž je nesmírně vyrovnaná a náskok pěti, šesti bodů v tabulce nic neznamená. ČFL je podle mě nejdivočejší soutěž v ČR a může se v ní stát úplně cokoliv. Takže netipuji celkového vítěze, nechám se překvapit, kdo nakonec vyhraje.
Vidíte v ČFL nějakého hráče, který podle vás určitě patří do vyšší soutěže?
V ČFL běhá celkem hodně nadějných kluků, kteří mají minimálně na FNL. V každém týmu by se našel jeden až dva hráči, kteří by na FNL měli.
Došlo k zúžení ČFL, ale stále s 18 týmy je ČFL nejširší soutěží, která se v republice hraje. Byl byste i pro další zúžení, nebo už vám to takhle vyhovuje?
Jsem jednoznačně pro, aby se soutěž ještě zúžila aspoň na šestnáct týmů. Porce 34 zápasů za sezónu plus ještě 2 až 3 pohárové utkání je moc. Hodně kluků si kvůli středečním vloženým zápasům bere volno z práce a podle mě ani na ty středeční zápasy nepřijde tolik diváků. Osmnáct týmů už je jednoznačně moc. Na druhou stranu ve Švýcarsku jsem zažil soutěž o dvanácti týmech a to už bylo zase málo. Ideální je šestnáct týmů s třiceti zápasy za sezónu.
Studujete v posledním ročníku. Už máte rozepsanou diplomku? Bude to nějaké fotbalové téma?
Přesně tak, jsem v posledním ročníku navazujícího magisterského studia na ZČU v Plzni a diplomku už rozepsanou mám. Fotbalové téma to úplně není. Porovnávám sporttestery a fitness náramky mezi sebou a jak je možné je využít ve sportovním tréninku. Takže poznatky určitě ve fotbale půjdou využít. (úsměv)
V příštím kole hostíte Králův Dvůr, tipéři u nás na webu to vidí jako nejvyrovnanější zápas kola. Pomůžete s rozhodováním, jak vsadit?
Králův Dvůr inkasuje v této sezóně málo branek. Myslím si, že v utkání bude rozhodovat to, kdo vstřelí první gól. V minulé sezóně jsme jednou vyhráli na penalty a jednou vyhráli v normální hrací době. Troufám si říct, že se nám na Královák daří. A věřím nám, že vyhrajeme!
Díky za rozhovor, máte nějaký závěrečný vzkaz?
Jestli můžu, tak bych chtěl poděkovat touto cestou našim fanouškům za výbornou kulisu, kterou nám vytváří v našich domácích zápasech. Jak řekla jedna naše fanynka: „Je přece lepší kluky podpořit a zatleskat jim, než jim nadávat. Od toho, aby kluky někdo seřval, je tam trenér. Takže pojďme fandit!“ Díky za podporu, uvidíme se na stadionu!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.