Přes kolegu Blažka se v Bohemce do branky dostávalo těžko, vzpomíná s úsměvem Radim Straka

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 26. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Podruhé za sebou anketu Hráč kola ovládl brankář, tentokrát zápský Radim Straka! Ten se chystá na oslavu čtyřicátin, ale v ČFL ukazuje stále vynikající formu. A jedna perlička - Straka má na kontě jeden ligový start, jeho otec pak dva. Přečtěte si zajímavý rozhovor!

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Máte za sebou zajímavou fotbalovou kariéru, poměrně brzy jste ale z těch nejvyšších pater fotbalu odešel do týmů hrajících nižší soutěže. Bylo někdy blízko k cestě zpět do ligy?
Z velkého fotbalu jsem odešel v pětadvaceti letech z důvodu ukončení profismlouvy. Našel jsem si práci a začal dělat fotbal na amatérské úrovni. Na ligu už by to stejně asi nebylo. Nabídku zpět jsem za tu dobu nedostal a ani jsem po tom moc netoužil, zvykl jsem si... Ráno práce, odpoledne fotbal.
Prošel jste mnoha kluby, na které angažmá ale vzpomínáte nejraději?
Na profi úrovni mě dalo nejvíce angažmá ve druholigovém Ústí, kde jsem jako mladý chytal 2. ligu. Pak také rád vzpomínám na Bohemku, kde jsem sice v brance šanci nedostal... Byl tam totiž jistý kolega Blažek, přes kterého se dostat do branky moc nešlo (úsměv). Ale načichl jsem atmosférou tohoto klubu a fandím mu i dnes. A na amatérské úrovni to bylo jednoznačně deset let v klubu Sokola Ovčáry, kde jsem prožil nejhezčí chvíle se super partou kluků.
Váš otec byl také fotbalovým brankářem, nastoupil ve dvou utkáních v nejvyšší soutěži, vy v jednom. Máte od něj tento fakt na talíři?
Nikdy jsme se o tom spolu nebavili. Táta byl určitě rád, když jsem alespoň na ten jeden zápas dostal šanci si ligu zachytat. Prožívá celou moji kariéru a je rád, že i v mém útlém věku pořád chytám. Je to i jeho zásluha, že mám pořád chuť do tréninku, což je ve třetí lize zapotřebí.
Předpokládám, že otec byl v mládí váš vzor, dával vám rady. Ale má tendence radit vám i dnes?
Odmalička se mi věnoval, zdědil jsem po něm i takovou tu tréninkovou poctivost, na které jsem to měl založené, kolegové, kteří se mnou vyrůstali v mladoboleslavské líhni, by mohli vyprávět (úsměv). Dnes už mi neradí, ví, že už mám něco za sebou, tak je asi klidnější.
Váš syn bude také brankář?
Mám syna a dceru, dvojčata. Syn hraje fotbal v Boleslavi za U11, ale hraje v poli, nechtěl jsem, aby šel do brány, kde je to velmi těžké se později prosadit, kvůli výšce a podobně. Tak uvidíme, jak se mu bude dařit.
Blíží se vám čtyřicítka, jak to vnímáte? Přemýšlíte, že s fotbalem seknete, nebo takové myšlenky nemáte? Uráží vás, že se teď na to ptá asi více lidí?
Zatím mě chytání pořád baví, když vydrží zdraví, doufám, že ještě nějaký rok odchytám, třeba i na nižší úrovni. Tu čtyřicítku mi někdy kluci v kabině připomenou , ale není to nic, co by mě rozhodilo.
V Zápech prožíváte fantastickou sezónu, čekal jste, že budete takto vysoko?
Určitě mě to překvapilo, zatím se v Zápech většinou hrálo pouze o záchranu, ale letos to od začátku vše klape na výbornou, Dobře se rozjela soutěž a v zimě jsme dobře posílili. Máme i silnou lavičku, kdy může každý hráč hned naskočit a neoslabí to tým.
Jste dejme tomu v šestici týmů, které se porvou o postup. Měly by o něj ale Zápy zájem?
Co se týče postupu, tak to se musíte zeptat vedení klubu a to hlavně pana Maška, který ho financuje. Uvidíme na konci soutěže, na co to bude stačit. Ale za sebe si to moc nedokážu představit, je to přece jenom již profesionální soutěž.
Kdo bude váš největší soupeř o první místo, troufnete si odhadnout sílu týmů kolem vás, komu nejvíce věříte?
Myslím si jednoznačným favoritem je Viktorka Žižkov, dále se o postup popere Chrudim a Vltavín a doufám, že tam nahoře budou čeřit vodu i Zápy.
Ve třetí nejvyšší soutěži už jste působil před lety, myslíte, že se úroveň ČFL změnila?
Řekl bych, že úroveň je podobná, jako bývala, akorát se trochu omladily kádry týmů, nás starších je tam už málo (úsměv).
Uvidíme vás v dresu Záp i příští sezónu?
Co bude příští sezonu ještě uvidím, když bude zájem, rád zůstanu v Zápech, kde je to po všech stránkách super, hlavně co se týče kolektivu. Je radost si v mém věku fotbal užívat i na této úrovni, tak jako mně to umožňuje angažmá v Zápech.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.