Pavel Pergl je už jedenáctým rokem na svém evropském turné

Přinášíme vám rozhovor s Pavlem Perglem, hráčem Vaduzu, který je ve svém věku nejstarším hráčem ligové soutěže ve Švýcarsku. Vrátil se časem zpátky, aby nám například prozradil, jaké to bylo v Izraeli, nebo aby vysvětlil nedorozumění v kauze "Thun"... I další odpovědi Pavla Pergla najdete v rozhovoru, který poskytl portálu fotbalunas.cz.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Začněme z druhého konce. Netradičně. Jak jsi dlouho ve Švýcarsku a jak se ti v této zemi žije?
Ve Švýcarsku začínám už šestý rok a mohu říct, že to utíká jako voda :-) Švýcarsko je samozřejmě krásná a čistá země a životní úroveň tu je vysoká.
Ve kterých švýcarských klubech jsi hrál? A co tvé poslední působiště?
Působil jsem tři roky v Bellinzoně a teď začínám třetí rok ve Vaduzu, což je sice Lichtenštejnsko, ale od Švýcarska se neliší. Ligu hrajeme se Švýcarskem společnou, což si myslím, že je světový unikát.
Všechny fotbalové soutěže jsou mezi Švýcarskem a Lichtenštejnskem spojené?
Ano všechny soutěže mezi Švýcarskem a Lichtenštejnskem jsou spojené, jediné co máme odlišné, tak to je pohár, ten hrajeme zvlášť.
Jak bys popsal pro naše čtenáře město Vaduz?
Vaduz je malé město. Má zhruba pět tisíc obyvatel a je obklopeno krásnými horami s dominantou hradu knížete, který je nad městem.
Můžeme se vrátit k tématu, které provázelo předkolo Evropské ligy mezi Spartou a Thunem?
Už se mi k tomu, co napsal ten bulvární novinář, nechce moc vracet. Tedy naposledy. Řekl jsem, že ve 3.předkole, kdy jsme hráli s Thunem, tak od stavu 2:2 Thun posledních 25 minut zoufale bránil. No a druhý den vyšlo v novinách, že jsem řekl, že Thun jsou zoufalci. Je neuvěřitelné, že tohle napsal novinář, který byl mým kamarádem. Poté se toho chytla další média, ale nikoho vůbec nezajímalo, že jsem nic takového neřekl. Až tady ve Švýcarsku mi volali z Blicku. A napsali to, jak jsem to řekl a vše uvedli na pravou míru. Pak jsem ještě mluvil s Ciriakem Sforzou a ředitelem klubu Gruberem a vše jim vysvětlil. Oni se tomu smáli. A vědí proč. Vědí, co umí bulvár vymyslet se nesmysly. Celý článek byl napsaný takovým nechutným až vulgárním způsobem. Jsem rád, že je to za mnou a že se věci vysvětlily.
Takže tvůj bývalý kamarád novinář už není tvým kamarádem. Měl bych si asi dát pozor na to, co se nakonec objeví na webovém portále, že? :-)
Spíš jsem byl překvapený, kam až může člověk klesnout. A to jen kvůli jednomu článku, ze kterého dotyčný udělal článek senzacechtivý.
Věnuješ se ještě něčemu jinému než hraní?
Kromě fotbalu mě baví cizí jazyky, takže po angličtině a italštině chodím na kurzy němčiny. Mám tady také psa, kterému se věnuji. No a poslední jsem se věnoval i rehabilitaci :-) jelikož jsem měl právě za poslední rok dvakrát přetržené křížové vazy. Rehabilitace byla úspěšná, jsem zase v plné kondici, trénuji naplno a hraji.
Jak vidíš svou budoucnost? Co bude následovat po tvém angažmá ve Švýcarsku? Přemýšlel jsi nad tím?
Samozřejmě že nad tím přemýšlím, ale nedokážu říct. Je možné, že zůstanu i fotbalu, kde by se mi líbilo nejprve trénovat děti, ale je možné, že nakonec budu dělat úplně něco jiného.
V Drnovicích proběhla zajímavá akce. Bylo to utkání hráčů let devadesátých. Nedorazil jsi. Měl jsi povinnosti?
To mi bylo moc líto, ale byl to pro mě nejhorší termín. V té době jsme hráli jak Evropskou ligu, tak o víkendu i ligu. Takže nebylo možné se akce v Drnovicích zúčastnit.
Jak vzpomínáš na éru Drnovic?
Samozřejmě to byla krásná éra a životní etapa, kde jsem mohl hrát jako mladý s takovými hráči jako Miroslav Kadlec, Vítězslav Tůma, Martin Vaniak a dalšími.
Kterými kluby jsi prošel, než ses dostal do Drnovic, ze kterých jsi, myslím, poté přestoupil do Příbrami?
Do Drnovic jsem přišel z Blšan. Předchozí celá kariéra je spjata s klubem Sparty Praha.
Pamatuješ si ještě na tu velkou transakci, při které odcházeli hráči z Drnovic?
Na detaily už si moc nepamatuji, jen vím, že do hotelu v Dědicích přijel pan Starka, který věci tehdy řešil. Každopádně si myslím, že takovou akci český fotbal nepamatuje, kdy odešlo tolik hráčů z Drnovic do Příbrami.
Jaké další angažmá jsi ještě měl, než jsi odešel do Švýcarska? Které z nich pro tebe bylo zajímavé, a které bys vynechal?
Než jsem přišel do Švýcarska, tak jsem hrál v Anglii, Německu, na Kypru nebo v Izraeli. Obzvláště Izrael byl z hlediska života určitě nejzajímavější a nejhezčí angažmá. A žádné z mých angažmá bych nevynechal.
Když tak pročítám tvá angažmá. Jak dlouho už se pohybuješ v zahraničí? A proč byl Izrael vlastně tím nejzajímavějším angažmá?
Myslím, že jsem v zahraničí asi jedenáct let. Samozřejmě že všude je zajímavé poznávat život a kulturu a právě z tohoto hlediska byl Izrael absolutně nejzajímavější. Střety spousty kultur a do toho problémy blízkého východu. Není potřeba snad ani zmiňovat mnoho kulturních památek. Na jedné straně historický Jerusalem a na druhé moderní Tel Aviv plný pláží a barů. Kontrasty, tak bych charakterizoval tuto zemi.
Jak vidíš nadcházející utkání reprezentace?
Především gratuluji k postupu. Je to velká reklama pro český fotbal. Kvalita českého fotbalu se vždy měří klubovými a reprezentačními výsledky na mezinárodní úrovni a tohle je to nejlepší, co se mohlo stát. A poslední zápasy si může trenér Vrba v klidu vyzkoušet různé varianty.
Reprezentace postoupila a trenér Pavel Vrba může zkoušet další hráče. Myslíš, že by tě mohl nominovat? :-)
V životě se říká: Nikdy neříkej nikdy! Ale tuhle pozvánku už nikdy nečekám :-) :-) :-)
A poslední otázka. Co říkáš na myšlenku podpory výkonnostní kopané třeba v podobě webového portálu fotbalunas.cz?
Myslím, že je to skvělý nápad a myšlenka. Ne všichni mají ty schopnosti a štěstí hrát na nejvyšší úrovni a i tito hráči a lidi kolem fotbalu si zaslouží, aby se o nich vědělo a psalo.
Děkuji ti za rozhovor, ať se ti daří jak ve fotbale, tak hlavně v životě. Věřím, že to není poslední rozhovor. No, uvidíme :-)

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.