Těsnou výhru v oblastním derby si na své konto připsala TJ Jiskra Litomyšl.

0

Nedělní podvečer se na svitavském stadionu nesl v duchu oblastního derby a jednoho z největších šlágrů kola Pardubického krajského přeboru. Šťastnější byl díky dvěma vstřeleným gólům tým z Litomyšle, který si tak zajistil důležité tři body na začátek soutěže a ovládl prestižní okresní derby.

TJ Svitavy přivítaly hned v prvním kole sousedy z Litomyšle.

V neděli 7.8.2022 se přijeli do Svitav o premiérové body poprat hosté z Litomyšle. Poslední vzájemný zápas těchto dvou klubů skončil remízou, a proto si tak oba týmy chtěly navzájem dokázat, který z těchto dvou týmů má v tomto okrese lépe poskládaný a kvalitnější kádr. 

 

Litomyšl se do ničeho nehnala.

Trenér hostujícího celku připravil i z důvodu mnoha absencí na tento zápas speciální taktiku. Jedenáctka Litomyšle se nesnažila o příliš vysoký presink, nechala hráče Svitav rozehrávat a začínala bránit z hlubokého obranného bloku. Cílem bylo nechat soupeře vytáhnout na útočnou polovinu, počkat na ztrátu míče a rychlými protiútoky prohánět obranu Svitav. To se také Litomyšli dařilo. Ukazatelem toho byla první branka z 26. minuty, která padla přesně podle tohoto scénáře. Svitavští zbytečně ztratili na polovině soupeře míč a Litomyšl pomocí pohých dvou přihrávek vyslala do samostatného úprku Lukáše Tomšů, který s připravenou šančí naložil nejlépe, jak mohl a nekompromisní ránou uklidil míč pod břevno domácího gólmana - 1:0 pro Litomyšl. 

 

Svitavy dokázali Litomyšli vzdorovat.

Přestože obrana Litomyšle svědomitě bránila a snažila se nepouštět svoje protihráče do vyložených šancí, jisté příležitosti si Svitavy přece jenom vytvořily. Ve 39. minutě po sporném zákroku hostujícího obránce nařídil rozhodčí sebevědomým způsobem pokutový kop. K tomu se postavil Vít Ehrenberger a dokázal tuto šanci využít. Ačkoliv litomyšlský gólman vystihl směr penalty, na to aby míč vytěsnil z jeho dráhy letu byl již krátký. Skóre se tak změnilo na 1:1. 

 

Litomyšlský gól do šatny

Už to pomalu vypadalo, že se o poločase půjde do kabin za remízového stavu, ale nakonec bylo všechno jinak. Ve 42. minutě se ke standartní situaci postavil Lukáš Tomšů, který krásným balónem našel výborně nabíhajícího stopera Jana Štoudka. Ten se do míče v plném běhu vší silou opřel a nedal domácímu brankáři absolutně žádnou šanci. Štoudek tak Litomyšli zajistli poločasové vedení 2:1.

 

Druhý poločas ve znamení zodpovědné obrany

Ve druhém dějství se již Litomyšlský celek soustředil v prvé řadě na defenzivu a na to, aby svitavským hráčům nenabídl pokud možno žádnou příležitost ke vstřelení branky. I přes velkou snahu domácích hráčů se to litomyšlským obranným řadám i s trouchou štěstí podařilo a za druhý poločas tedy již nedošlo k žadné změně skóre. Litomyšl si tak z okresního derby odvezla plný bodový zisk a zahájila nový soutěžní ročník přesně podle svých představ.

 

 

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou