Ve Starči povedené jaro nepřeceňují

0

Ač byli fotbalisté Starče po podzimu jasným kandidátem sestupu, tak po povedeném jaru, ve kterém posbírali 27 bodů, slaví skvělé šesté místo. Trenér František Prokop vidí jarní bodový zisk střízlivě a nepřeceňuje ho.

Umístění: 6.

Skóre: 44:54

Body: 38

 

Doma: 9. místo, 6 - 3 - 4, 21:17, 21 bodů

Venku: 4. místo, 5 – 2 – 6, 23:37, 17 body  

 

Střelci:

10 – Marek Bříza

8 – Jakub Zejda

5 – Michal Vodička

4 – Marek Vodička, Martin Linhart

3 – Miroslav Kaňka, Rostislav Ježek

2 – Jan Rambousek, Ondřej Dvořák

1 – Michal Pysk, Filip Strouha, Roman Linhart

 

Nejvíce odehraných zápasů: Marek Bříza (26)

 

Sezonu Starče hodnotí trenér František Prokop:

Jak hodnotíte uplynulou sezonu?

Sezónu jako celek určitě velmi pozitivně. Umístění i počet bodů jsou nad našimi plány a cíli. Loňské rozhodování o postupu z OP do I.B třídy, kde jsme skončili na druhém místě (určitě ne zrovna suverénním způsobem), nebylo vůbec jednoznačné. Byly i oprávněné pochybnosti, jestli v probíhající přestavbě kádru s brankáři dorosteneckého věku budeme mít dostatečnou hráčskou kvalitu. Především na jaře jsme pak prokázali, že I.B třídu i se současným kádrem hrát můžeme a rozhodnutí bylo správné. Je poctivé říci, že ne vždy to vypadalo na správné rozhodnutí.  Hlavně začátek podzimu vzbuzoval velké pochybnosti a dával spíše za pravdu druhému názoru. Jaro pak bodově překonalo všechny naše odvážné jarní cíle.  Je však nutné zůstat při zemi v realitě, kvalita naší hry úplně neodpovídá bodovému zisku na jaře a v některých zápasech pro nás hrálo i štěstí, které nám tak chybělo na podzim.

 

Jaký zápas považujete za nejpovedenější?

Těžko říci, jednoznačné vítězství v Rantířově po velmi dobrém výkonu bylo pro nás důležité z pohledu sebevědomí. Ale asi ještě povedenější byl zápas doma, také na jaře s Velkým Beranovem, kdy jsme po nepodařeném zápase v Hartvíkovicích změnili systém hry i rozestavení hráčů a zahájili dlouhou sérii utkání bez porážky. K tomu se ještě vrátím v dalších otázkách.

 

Který soupeř na vás udělal největší dojem a proč?

Samozřejmě Rapotice, byly suverénní a na jaře neprohrály, mají také velmi zkušené a na tuto třídu kvalitní mužstvo. Ale dotaz je na mě a na můj pohled/dojem. Já jsem vždy dával jednoznačně přednost trénování mládeže před dospělými, a proto musím asi pro mnohé překvapivě zmínit tým Nedvědice. V posledních zápasech za ně hrála celá řada vlastních dorostenců. Když hráli teď proti nám, až na horší defenzívu hráli opravdu dobrý fotbal. Byl na nich vidět solidní potenciál a perspektiva do budoucna. Výchova vlastních hráčů pro „A“ tým je ta správná cesta pro soutěže na této úrovni. Touto cestou se snažíme jít i my.

 

Prozraďte, co se stalo s týmem během zimní pauzy. Na jaře jste patřili k nejlepším týmům soutěže…

Během zimní pauzy nic mimořádného. Kádr zůstal stejný, přípravu jsme začali hned po Novém roce. První část zimní přípravy nám docela vyšla, druhá část výrazně méně. Mám na mysli především to, co se týkalo tréninkových ploch (výborná „UT“ versus sníh, bláto, nerovnosti …), nepřízně počasí a účasti na trénincích. Ani přípravná utkání nesignalizovala výraznější posun, i když výsledky byly solidní.

 

Změna nastala po druhém jarním kole, kdy jsme jasně prohráli v Hartvíkovicích, přestože jsme mohli působit opticky lépe než domácí. Naše časté chyby, kdy domácí hráči pak „chodili“  do otevřené obrany vedly nakonec k jejich zaslouženému výraznému vítězství. Před Velkým Beranovem jsme si sedli po předzápasovém tréninku s kolegou Michaelem Frýbortem a částečně přestavěli rozestavění a pozice hráčů s cílem především výrazně zlepšit defenzivní činnost celého týmu. Klíčová byla naše shoda na jménu Lauš a jeho zařazení na post defenzivního štítu. Je to typ jako kdysi Martin Hašek ve Spartě, samozřejmě v jiné soutěži.  Obětavě, disciplinovaně a s vysokým fyzickým nasazením plnil tuto roli, snad i nad naše původní očekávání. Podařilo se nám nejen výrazně zlepšit defenzívu, ale paradoxně jsme se dostávali i do více šancí a byli jsme i produktivní. Navíc se konečně střelecky probudil na hrotu Marek Bříza. V neposlední řadě se k nám i několikrát přiklonilo štěstí, což nám na podzim chybělo.

 

Po takovém jaru si na vás dají všechny týmy během podzimu velký pozor. Jaké jsou vaše cíle?

Ano, jaro bylo super, ale musíme reálně vidět své možnosti. Což pravděpodobně není druhé místo, jako teď v jarní tabulce. Proto hlavní tři cíle budou následující. Především vyhnout se záchranářským starostem, dále pak kvalitativní posun naší hry, na kterou budou chodit rádi i diváci a v neposlední řadě zabudování minimálně jednoho dalšího hráče pravidelně přicházejícího z dorostu do „A“ týmu.

 

Jak bude probíhat příprava na nový ročník?

Zahajujeme v úterý 10.7. Z důvodu probíhající rekonstrukce trávy budeme nuceni až do 24.7. využívat méně vhodnou a ne zrovna kvalitní tréninkovou plochu. Příprava bude vesměs s míčem, tréninků je poměrně málo a k tomu musíme přičíst dovolené. Kondice musí být odpovědnost každého hráče v době pauz. Budeme hrát Krajský pohár a přípravu s Jaroměřicemi. Jak jsem již zmínil budeme se muset vyrovnat, asi stejně jako ostatní, s nižší účastí na trénincích a přípravných zápasech v době dovolených.

 

Kdo je podle Vás nejlepším brankářem, obráncem, záložníkem a útočníkem celé soutěže:

To je hodně těžké, myslím, že brankář Rapotic Tomáš Laš. U obránce to mám jednodušší, tam dávám našeho zkušeného Marka Vodičku. Záložník se mi teď moc líbil zkušený hráč z Nedvědice Havlíček a v útoku určitě produktivní a nejlepší střelec soutěže Michal Sobotka z Rapotic.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou