Řepišťský Daniel Ščigel o své fotbalové kariéře.

0

Daniel Ščigel prošel mládežnickými celky Baníku Ostrava, zahrál si také v Německu. Co dalšího nám o sobě a jeho současném působišti prozradil?

Podívám-li se na Vaši kariéru tak zde vidím, že jste působil v Baníku Ostrava, odkud jste později postupně hostoval v SK Brušperk, Petřvaldu na Moravě a FC Ostrava-Jihu kam jste později přestoupil a odkud jste následně odešel do TJ Řepiště. Na které angažmá nejraději vzpomínáte resp. kde se Vám nejvíce dařilo?

S fotbalem jsem začínal v Baníku Ostrava v 7 letech a působil v něm do svých 19 let. Prošel jsem všemi žákovskými i dorosteneckými kategoriemi. Po půl roce v Baníkovských B mužích, jsem odešel na hostování do tehdy 1. B třídy do SK Brušperk, kde se nám podařilo postoupit do 1.A tř. hned  první rok. Strávil jsem v Brušperku 4,5, poté v Petřvaldě n. Moravě 2,5 roku. Ještě pamatuji půl roku v Kozmicích.  Mezi tím jsem doplňoval fotbal futsalem a to v klubu FT Brušperk se kterým jsme hrávali 3. nejvyšší soutěž. Okolo 26 let jsem začal mít potíže s koleny. Postupně jsem měl operována obě. S fotbalem jsem na nějaký čas skončil. Narodila se nám s přítelkyní dcera. 3 roky jsem nekopl do balónu a myslel jsem, že už ani nekopnu. Jenže se mi ozval můj kamarád, se kterým jsme začínali v Baníku Ostrava. S ním jsem více než fotbalovou budoucnost řešil spíše to, že jsem měl v plánu zkusit žít život v Německu, kde on sám už asi 10 let pracuje a hraje, momentálně 5. německou ligu. Pomohl mi najít zaměstnání, bydlení. Fotbal mi chyběl, tak jsem začal hrát za B tým SV Steinbach, kde kamarád hraje. Nicméně po půl sezóně jsme se rozhodli s přítelkyní, že se vrátíme domů. Zkušenost to byla dobrá, a díky tomu jsem začal opět hrát a fotbal mě opět bavil. Půl roku jsem hrál v SK Brušperk, kde v ten rok kopali krajský přebor. Poté jsem přestoupil do FC Ostrava Jih - 1.B, kde jsem strávil tuším 1,5 roku a nakonec jsem přestoupil do Tj Řepiště , kde hraju dodnes. V Řepišti začínám třetí rok. Postoupili jsme do 1.B třídy a tuto soutěž hrajeme druhým rokem. Zajímavostí je, že klub hraje tuto soutěž vůbec poprvé ve své historii. Celou kariéru jsem hrával na útočných postech, i když mám pocit, že už se s věkem do útočení nehrnu jako dříve, kdy jsem přestupoval do týmů jako střelec:-) Ve všech klubech kde jsem hrál jsem poznal spoustu dobrých fotbalistů a trenérů a v dobrém na to vzpomínám. 

Nešlo si nevšimnout, že jste byl FAČR uvolněn do Německa. Kde jste tam působil?

Jak jsem již odpověděl v úvodu, hrál jsem za B-tým SV Steinbach.

Do bojů o záchranu je v 1.B třídě skupině C reálně namočeno 6 celků. Vnímáte pozici Řepišť, které mají na poslední místo náskok 2 bodů jako kritickou?                                                            Z optické pozice nevypadá pro nás tabulka zrovna vesele. Náš kádr není zrovna široký jako mají ligové týmy, ale to jsme myslím s ostatními soupeři na tom podobně. Máme však v mužstvu kluky, kteří jsou fotbal umí. I když máme občas dát sestavu dohromady, mám pocit, že jsme se spoluhráči dobrá parta a jaro zarveme. Navíc jsme doplnili kádr několika kvalitními hráči, kteří dle mého budou patřit do základních sestav. Já jsem na podzim z pracovních a rodinných důvodů stihl jen pár zápasů. Momentálně jsem týmu na jaro k dispozici, tak snad spoluhráčům v boji o záchranu pomůžu dobrými výkony.

Jaká je probíhající zimní příprava z hlediska tréninků a výsledků? Slyšel jsem, že jste byli i na soustředění.

V únoru jsme byli na soustředění ve Frýdlantu n. O. a nyní pokračujeme v přípravě 2x v týdnu tréninkem a víkendovými přáteláky, kde jsme porazili Sedliště 1.A (8:3) a SK Brušperk 1.A (5:4).   21 vstřelených branek, to není mnoho na polovinu sezony a naopak, 39 inkasovaných je docela dost. Kde je váš tým podle Vás více tlačí bota?                                                                           Jak jsem zmiňoval, tak na podzim jsem zasáhl jen do pár utkání, proto nedokážu úplně posoudit co bylo na vině, že jsme gólů moc nedali. V mužstvu máme pouze jednoho klasického útočníka, a i přesto, že jsme myslím ofenzívně laděný tým, tak gólů moc nebylo. Před sezónou nám odešel Karel Neuman, který dával dost gólu, takže i tam vidím asi příčinu. Stejné je to i u obdržených branek. Góly většinou dostáváme po našich individuálních chybách. Taky je to asi i nestabilní sestavou, kdy trenér musí improvizovat a nejsme sehraní. Jak jsem psal, né vždy se sejdeme v kompletní sestavě podle trenérových představ. Věřím však, že po zimní přípravě a doplnění kádru budeme silnější a sestava stabilnější.

Jakou máte v kabině přezdívku?

Ščigi

Co děláte v civilním zaměstnání?

                                                                                                                V civilním zaměstnání pracuji jako koordinátor v neziskové organizaci Kola pro Afriku. Naše neziskovka se zabývá pomocí v Africké zemi Gambii, kam vozíme darovaná jízdní kola do tamních škol. Tamním dětem usnadńujeme cestu ke vzdělání tím, že mají k dispozici kolo od českých dárců, na kterém mohou jezdit do školy. Děti, které to mají do školy daleko, někdy i 15km mají možnost dojíždět na těchto kolech. Já mám na starosti centrální sklad organizace v České republice v Ostravě, kde se darovaná kola sváží z celé ČR.

Máte ještě nějaké fotbalové cíle, na které byste chtěl ještě dosáhnout?                                                                                           Mým cílem je dohrát zápas a dotrénovat trénink (úsměv) Fotbal mě ještě baví, takže pokud to práce, rodina, zdraví a nepřestane chuť k fotbalu..., tak je mi jedno jak vysoko budu jak se říká "rozdávat radost"

 

 

Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou