Úmyslný vlastní gól aneb když je v hlavní roli fair play!

0

Nedělní šlágr kola mezi Lhotou a Rozvadovem nepřinesl pouze překvapivé tři body pro hosty. Diváci si z utkání, které se odehrálo netradičně na umělé trávě plzeňské Doubravky, ovšem odnesli mnohem větší zážitek, než samotný požitek ze hry.

Ukázková snožka vše odstartovala

 

Běžela 84. minuta utkání a směrem na soupeřovu branku běžel také Tomáš Landrgott, který byl v tu chvíli na hřišti teprve pouhou minutu, když se zčistajasna, nikým neatakován, svalil k zemi a s bolestivými grimasami se začal svíjet na trávníku.

 

"Všichni viděli, že hráč upadl bez jakéhokoliv cizího zavinění, a tak jsem jen rukou pokynul, aby se hrálo dál. Pravidla mi neukládají povinnost automaticky přerušit hru," vrací se k celé situaci rozhodčí Jan Mazán, jeden z hlavních aktérů kontroverzní situace ze závěru zápasu, který se ovšem ohrazuje proti tvrzení rozvadovského týmového vedoucího, Jana Vydry, který tvrdí, že Mazánovi tato situace byla po utkání vyčtena delegátem. "To vůbec není pravda, s delegátem jsme se shodli na tom, že hra přerušena být neměla, o faul se nejednalo," brání se Mazán.

 

Hosté ovšem na hvizd zkušeného rozhodčího nečekali a automaticky přestali hrát v domnění, že totéž udělají i hráči Lhoty. Poté ale přišla chvíle pro Matěje Strejčka, nejlepšího střelce soutěže.

 

"Sudí stál přímo u ležícího hráče, ale hru nepřerušil. Míč byl nadále v pohybu asi nějakých třicet vteřin, až se dostal ke mně. Stál jsem tváří v tvář gólmanovi a řídil jsem se pravidlem, které se učí již malé děti - dokud nezazní hvizd, hra pokračuje," osvětlil své chování lhotský kanonýr, který tak v 85. minutě vyrovnal stav utkání na 1:1.

 

Atmosféra by se dala krájet

 

V tu chvíli se unaveným hráčům hostů vlila nová krev do žil a především kolem Strejčka se během několika vteřin postavila hradba rozvadovských těl, v jednoho z nejaktivnějších demonstrantů se proměnil útočník Čížek, jehož pobídky "Tak si dej Strejdo ještě jednoho, jestli ti to dělá radost," byly slyšet po celém hřišti.

 

Zraněný Landrgott musel střídat a do situace se opět vložil rozhodčí. "Vzal jsem si stranou kapitány a řekl jim, že branku uznat musím, ale že doufám, že si domácí uvědomí neférovost celé situace a napraví to, co Strejček nevyřešil úplně správně," vypráví Jan Mazán. 

 

A pak se začaly dít věci

 

"Ano, sudí si nás opravdu vzal stranou. Já jsem se poté šel poradit se spoluhráči a s lavičkou, jak situaci vyřešit. Jasný verdikt ale nezazněl a já cítil, že něco musím udělat," vysvětluje dění na hřišti Zbyněk Černý, lhotský kapitán, jenž si nakonec vzal míč a vyslal ho na vlastní branku stráženou Lukášem Böhmem s pokynem, aby ho lhotský brankář kopl do brány, čímž by vrátil Rozvadovu vedení. 

 

"Míč se ke mně dostal po rozehrávce a já ho poslal do branky. Asi to tak mělo být," svěřil se nám střelec branky na 2:1, gólman Lukáš Böhm. A tento moment náladu na hřišti naprosto obrátil.

 

"Chtěl bych poděkovat především Zbyňkovi Černému, že se k tomu takhle postavil. V posledních minutách už mi poté bylo jedno, jestli dostaneme ještě tři góly a prohrajeme 2:4. Byl jsem hlavně rád, že se něco takového událo," neskrýval nadšení Jan Vydra.

 

"Jsem rád, že nakonec došlo k takovému rozdělení bodů, ke kterému to směřovalo před samotnou situací a že se k tomu hráči postavili takto. Především smekám před Zbyňkem Černým," zakončil Jan Mazán.

 

Ta pravá reklama na fotbal

 

"Jako kapitán týmu jsem to logicky vzal na sebe, ale rozhodnutí jde za celým týmem," říká skromně hrdina okamžiku, Zbyněk Černý. "V kabině jsme se shodli na tom, že zápasy musíme vyhrávat jiným způsobem. Nebylo to tak, že bychom se v šatně snad osočovali z toho, co se stalo," rozmetal na závěr spekulace o tom, že někteří hráči nebyli s rozhodnutím svého kapitána ztotožněni. 

 

A nám jen nezbývá než před lhotským mančaftem, a především před kapitánem Černým, smeknout pomyslný klobouk a doufat, že takovýchto fair play gest uvidíme během jarních soubojů, ve kterých se bojuje o každý bod, více. Protože toto je to, co diváky na travnaté pažity přitáhne!

Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou