Míra Bosák exkluzivně pro fotbalunas.cz: Silná stránka? Dokážu si spoluhráče zorganizovat

0

Další slavná osobnost poskytla exkluzivní rozhovor portálu fotbalunas.cz. Stejně jako Petr Švancara, Ríša Dostálek, Pavel Pergl, Radek Sňozík, tak i Jaromír Bosák zodpověděl naše dotazy. Dozvíte se, který zápas mu nejvíce přirostl k srdci, který ze spoluhráčů z Real Top Praha by v klidu mohl hrát Krajský přebor nebo jestli by se chtěl pustit do komentování hokeje.

Mnoho lidí by se chtělo stát fotbalovým komentátorem. Jak dlouho trvá se dopracovat na celostátní úroveň, do velkého média?

 

Tohle není cesta na měsíc, komentátor roste několik let. K tomu, aby se dostal do celostátního média, potřebuje i trochu kliku, tedy být v pravou chvíli na pravém místě. Žurnalistické vzdělání není sice absolutní nutnost, ale bez něj máte cestu daleko komplikovanější. Musíte se učit všechno potřebné „za běhu“, ostatní mají náskok.  Já jsem vystudoval žurnalistiku, takže cesta byla poměrně přímá…

 

Veřejnost od vás čeká stále nové a neotřelé „hlášky“, což je bezpochyby svazující. Když se ale ohlédneme do minulosti, která z nich se vám nejvíce povedla, a jste hrdý, že ve fotbalovém prostředí zdomácněla?

 

Takhle to nevnímám. Já si svoje výroky nepamatuji, nezapisuji, takže ani netuším, jakou bych mohl vybrat. Navíc, každému se asi líbí nějaká jiná, někomu pro změnu žádná…

 

V zahraničí se už dlouho ex-profi fotbalisté dávají na dráhu televizních komentátorů. Kdo se této role zhostil nejlépe u nás a neměl s tím problémy, včetně kvalitní předzápasové přípravy? 

 

Nikdo, protože u nás se žádný bývalý fotbalista nestal komentátorem, což platí v 99% i o cizině. Je rozdíl fungovat jako expert, nebo moderátor ve studiu a komentátor. Od našich expertů předzápasovou přípravu vyžadujeme, bez ní to nejde.

 

Jak se připravujete na komentování zápasů? Kolega Záruba je známý tím, že tráví i desítky hodin přípravou. Máte to také tak?

 

Je to podobné. Desítky hodin trávíte u záznamů, sestřihů, vlastního archivu, odborných materiálů…

 

Můžete nám přiblížit Váš pracovní týden? Kdekdo by řekl, že si ve středu a v sobotu odkroutíte 2 hodiny při komentování a tím to končí. Co dalšího naplňuje váš časový harmonogram?

 

Pracovní týden a dva zápasy? Zlaté oči. Jsou týdny, kdy komentuji od neděle do neděle i šest – sedm přenosů, protože komentuji i golfové turnaje, což sebou nese občas i porci dvou přenosů denně. Třeba čtyři hodiny golfu, pak přesun po vlastní ose na fotbal a další dvě hodiny…Tak mi řekněte, co tak může ještě naplňovat můj harmonogram…

 

Máte za sebou mnoho živých přenosů, ale které si budete pamatovat do konce života?

 

Nejspíše zápas ČR – Holandsko na ME 2004 a finále LM AC Milán – Liverpool.

 

Jste aktuálně nejdéle působícím fotbalovým komentátorem. Baví vás to stále stejně, jako v začátcích, nebo už jste se při nějakém zápase přistihl, že ho komentujete z povinnosti?

 

Ve chvíli, kdy budu mít pocit, že jsem u mikrofonu jen z povinnosti, složím sluchátka a půjdu od toho. Mám kliku, že mě práce baví stejně jako na začátku. Tuhle práci jsem vždycky chtěl dělat, tak není důvod, aby mě nebavila.

 

Lákalo vás někdy komentovat také hokejové zápasy?

 

Dva roky jsem komentoval NHL pro společnost FilmNet. Ale fotbal je fotbal…

 

Proslechlo se, že Vám v létě končí smlouva s ČT, plánujete pokračovat v komentování pro Českou televizi?

 

To nevím, kde se „proslechlo“, protože mám časově neomezenou smlouvu, která tím pádem nemohla končit.

 

Můžete shrnout vaši aktivní fotbalovou kariéru, kde a na jaké úrovni jste hrál? Jaký post?

 

Hrál jsem jen na regionální úrovni. Od okresu po divizi, kterou jsem si kopl na Vyšehradě. Dlouho jsem kopal doma ve Františkových Lázních, potom na Unionu Žižkov a z Vyšehradu jsem odešel do Unionu Strašnice, kde působím doteď. Jako žáček jsem chytával, ale od patnácti jsem hrál vždy stopera. A to platí i pro tým Real Top Praha, jehož součástí jsem už několik let.

 

V nižších soutěžích jste tedy hrával, tak schválně, jaký byl váš ideální pozápasový program? Pivo, klobása a důkladný rozbor v místní hospůdce?

 

Pivo a diskuse k téhle úrovni patří, to je ideální rehabilitace. Bohužel, často ze zápasu musím rychle letět do práce, takže podobných příležitostí zas není tak moc.

 

Aktuálně nastupujete v týmu Real Top Praha, tak co je vaší silnou stránkou, co naopak slabinou? 

 

Moje slabina? To je jednoduché. V padesáti letech si o rychlém pohybu a běhu především, mohu nechat zdát, po hřišti se spíše posunuji. Trochu problém je, že Real Top chce bavit lidi, takže především útočí, tudíž často přecházíme na systém 1-9, což sebou nese jistá rizika.  A silná stránka? No, asi jich moc nebude. Snad to, že po těch pětačtyřiceti letech hraní si dokážu spoluhráče zorganizovat.

 

Nastupujete po boku dalších slavných osobností, kdo z nich je opravdu dobrým fotbalistou? Víte o někom, kdo nastupuje za nějaký mančaft i v mistrákách?

 

V Jindřichovicích hraje Láďa Hampl, Ivan Trojan má za sebou start ve druhé lize, navíc se mnou, Davidem Novotným a Honzou Jiráněm hráli ve Strašnicích. Ale mají to kluci těžké. Muzikanti i herci mají nejvíce práce o víkendu, takže mistráky pro ně nepadají do úvahy. Přitom takový Vojta Dyk nebo Kuba Štáfek by mohli z fleku hrát krajský přebor…

 

S týmem sehráváte různá exhibiční utkání proti týmům z nižších soutěží. Překvapuje vás, jaká zázemí tyto kluby mají, ať už v dobrém, nebo špatném?

 

Většinou v dobrém. Bývá to vždy docela sláva, přijde dost lidí, baví nás to. Někde jsou podmínky samozřejmě skromnější, ale to nám nepřekáží, nejsme zhýčkaní. A hlavně, nejdůležitější je vydělat peníze pro charitu.

 

Jste aktivní na sociálních sítích, na twitteru Vás sleduje již skoro 130 000 followerů. Čekal jste, když jste profil zakládal, kam až to dojde?

 

Tak to ani náhodou. Nečekal jsem, jakou sílu budou podobné sítě mít.  Nejsem počítačový fanatik, ale twitter a facebook využívám, dnes je to zkrátka nutnost. A jsem rád, že dost lidí baví moje stránky sledovat.

 

Je pro Vás výhodné být na twitteru aktivní, nebo je to spíše koníček? Máte nějakou hranici, o čem na sociálních sítích nepsat?

 

Samozřejmě, že je to výhodné, můžete dát lidem vědět, že třeba píšete knížku, aby si ji mohli koupit, je to zároveň platforma pro vyjádření vlastních názorů. Hranice pochopitelně mám. Nehodnotím kolegy z jiných stanic, vynechávám jakékoli vulgární výrazy a nepouštím si lidi do vlastního života víc, než je nutné.

 

Pojďme k portálu fotbalunas.cz. Jak jste se o portálu dozvěděl a jaká byla Vaše první reakce, když jste ho prvně viděl?

 

V minulosti žádný podobný portál o amatérském fotbale nebyl, ale nyní se každý fotbalista o sobě může dočíst a být minimálně v okrese nefalšovanou mediální hvězdou. Je to krok správným směrem.

 

Pro portál je velmi důležitá spolupráce klubů. Co byste jim vzkázal?

 

Nebojte se toho, spolupracujte a čtěte…!

 

Každý redaktor nějak musí začínat. Myslíte si, že být redaktorem ve fotbalunas.cz může být tím pravým odrazovým můstkem třeba k takové kariéře, jako je ta Vaše?  Co byste našim redaktorům doporučil?

 

Brát svou práci vážně, hodně psát, protože to je cesta k zdokonalování. Snažit se zlepšovat článek od článku, třeba se i poradit, se zkušenějšími. A časem třeba navázat spolupráci s nějakými novinami, rádiem…

 

Od poloviny října je v plánu tzv. Registrovaná sekce, která nabídne možnost komukoli, kdo se na zápase nachází, vkládání fotografií, videí a spoustu dalšího. Dále se chystá TIP Liga. Budete také tipovat některé zápasy, uvidíme vás v žebříčku?

 

Jsem rád, že tak tak stíhám svou práci, takže moje tipy nečekejte. Navíc, vždy jsem byl špatný tipér.

 

Je něco, co Vám na fotbalunas.cz chybí?

 

Zpráva o tom, že Union Strašnice postupuje o třídu výše…

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou