Tři odehrané poločasy během pár hodin. Tradiční pivko jsem pak ale ještě zvládl, směje se Tomáš Valta

0

Čtyřdvorský sympaťák odehrál proti Borku jen poločas. Jenomže v něm předvedl výborný výkon, pomohl obrátit vývoj z 0:2 na 3:2 pro Čtyrák, dostal se do ideální sestavy kola a následně vyhrál hlasování. "Musím říct, že na Čtyráku se sešla opravdu skvělá parta, kdy všichni táhneme za jeden provaz a i proto bych tady rád ještě nějaký čas zůstal," komentuje Tomáš Valta své působení v českobudějovickém týmu, ačkoliv první fotbalové krůčky udělal doma - na západě Čech.

Pocházíte z Karlových Varů, co vás přiválo na jih Čech?

Přesně řečeno pocházím z Lokte, který leží právě nedaleko Karlových Varů, ale jelikož málokdo Loket zná, tak většinou říkám, že jsem z Varů (smích). Do Budějovic jsem se dostal díky studiu na vysoké škole. První semestr jsem ještě hrál fotbal nedaleko domova v Nové Roli, ale z časových důvodů, kdy jsem nestíhal tréninky, jsem se rozhodl přestoupit do Čtyráku, kde jsem do té doby jenom trénoval a rozhodně toho nelituju.

 

Prý máte skoro nevyčerpatelnou fyzičku, je to pravda?

Tak to pravda rozhodně není! I když trenér Čepička si ze mě občas dělá srandu, že by mi nevadilo odehrát třeba pět zápasů za sebou (smích).

 

Běháte i se závažími na nohách. Co vás k tomu vede, zatímco ostatní možná vymýšlejí, jak se zimní přípravě vyhnout, ještě si přidáváte….

Zimní příprava je hlavně o běhání a to mi samo o sobě moc problémy nedělá, tak se snažím nějak si to ztížit. Se závažím běhám asi poslední tři roky a musím říct, že na jaře je to celkem znát. Kluci si ze mě občas dělají srandu, že jsem blázen a odtud možná pochází i ty řeči o mojí fyzičce (smích). Určitě ale nejsem jediný z týmu, kdo si na trénincích přidává, takových je nás tam víc.

 

Jak se naopak díváte na fotbalisty, kteří tomu tolik nedávají?

Beru to tak, že je to každého věc, děláme to pro sebe. Ne každý je ten typ, který by ještě zůstal třeba půl hodiny po tréninku a něco si přidal. Důležité je, aby potom každý odevzdal maximum v zápase.

 

 

Hrajete i futsal. Cítíte se líp na trávě nebo v hale?

Hraju za Absolut 1. třídu ještě s dalšíma klukama ze Čtyráku a musím říct, že jsme skvělá parta. Letos jsem dostal šanci zahrát si i za áčko Absolutu divizi, což pro mě byla určitě super zkušenost. Mezi halou a trávou moc rozdíly nedělám, i když venku na hřišti je určitě větší prostor, a člověk se může víc rozběhnout, to mi občas sedí možná trochu víc (úsměv). Největsí odličnost je tedy pro mě hlavně v tom, že futsal se hraje na malém prostoru a člověk tak musí daleko rychleji pracovat s míčem. V tomhle směru mi futsal určitě hodně pomohl i v normálním fotbale. I když pořád je hodně co zlepšovat.

 

Do sestavy kola jste se dostal za výkon proti Borku, odehrál jste jen poločas, protože ten samý den jste hrál i za áčko. Jak to vše probíhalo?

Už v pátek na tréninku jsem po domluvě s trenérem béčka věděl, že mě čekají dva zápasy. Od 10 hodin jsme měli zápas za áčko v Hrdějovicích, který se pro nás ze začátku vyvíjel celkem dobře, ale po červené kartě jsme nakonec hráli celý druhý poločas v desíti a vybojovali alespoň remízu 2:2. Po konci zápasu jsme měli asi hodinu na přesun na Borek, kde hrálo naše béčko. Z áčka jsme šli na výpomoc celkem tři a všichni jsme měli v nohách celý zápas. Času moc nebylo, takže jsme s klukama jenom rychle něco snědli a šlo se zase hrát. 

 

Jaký to byl proti Borku zápas? 

Trenér věděl, že máme za sebou celý zápas za áčko a tak se nás snažil v zápase prostřídat tak, aby každý z nás hrál alespoň poločas. Já sledoval první půlku z lavičky a Borek mě svým dobrým výkonem celkem překvapil. Myslím si, že postavení v tabulce jejich hře moc neodpovídá a viděl bych je minimálně o pár příček výš. Po prvním poločase jsme prohrávali 2:0 a zápas vypadal celkem jednoznačně. Do druhé půle mě trenér poslal do středu zálohy, jsem zvyklý hrát spíš na kraji, ale nakonec jsem s tím popral asi dobře, možná jsem něco odkoukal od Milana Staňka, spoluhráče a špílmachra z áčka (smích).  Povedlo se nám dát celkem rychle kontaktní gól na 2:1. Zanedlouho poté se z přímáku krásně trefil Zdeněk Kuna a bylo vyrovnáno. Nakonec se nám podařilo přidat i třetí gól a zápas zvrátit na naší stranu. Borek měl v závěru ještě pár dobrých příležitostí na vyrovnání, ale nás podržel skvělými zákroky brankář. Myslím, že to byl celkem vyrovnaný zápas, se spoustou šancí na obou stranách.

 

Chodíte si do okresního přeboru kopnout rád, je velký rozdíl mezi OP a I.A?

Za béčko si chodím zahrát rád, bohužel ne vždy je to z časových důvodů možné, ale pokud můžu tak jdu klukům vždycky rád pomoct. Rozdíl mezi těmito soutěžemi určitě je, ale řekl bych, že i v OP je hodně kvalitních hráčů, jak těch starších a zkušených, proti kterým se nikdy nehraje moc snadno, tak i těch mladých, kteří by klidně mohli hrát i 1. A třídu.

 

Přece jen, zahrát si tři poločasy v rozmezí opravdu jen pár hodin, jak jste se večer cítil?

Vlastně už od dorostu jsem byl zvyklý nastupovat k více zápasům za víkend nebo i za den, takže to pro mě nebylo nic nového, ale je pravda, že večer jsem se těšil do postele a únava byla znát. Každopádně tradiční pivko jsem se spoluhráči ještě zvládl (smích).

 

 

TOMÁŠ VALTA

 

Jako žák začínal s fotbalem v Lokti, odkud pochází. Pak strávil čtyři roky v nedalekém Novém Sedle, kde hrál za dorost a následně i pár zápasů v krajském přeboru za muže. Odtud odešel na dvouleté hostování do Nové Role, ze které se potom díky studiu dostal až do týmu českobudějovických Čtyř Dvorů. Studuje na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity, letos by z něho měl být bakalář, k čemuž mu držíme palce. Plánuje navázat inženýrským studiem, což by znamenalo, že by zůstal minimálně další dva roky na jihu Čech. "Musím říct, že na Čtyráku se sešla opravdu skvělá parta, kdy všichni táhneme za jeden provaz a i proto bych tady rád ještě nějaký čas zůstal," komentuje to Valta, Hráč 22. kola okresního přeboru.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou